Intervju Klas Köhler

posted in: Intervjuer, Nyhetsbrev

Klas Köhler är en sann tillgång för Nätverket Renare Mark och en riktig veteran. Han jobbar på Länsstyrelsen i Umeå. Vid diskussioner kommer han alltid med kloka inspel och har alltid med sig det breda perspektivet. Häng med och lär känna honom lite mer! 

Vad är din roll i Renare Mark och hur länge har du haft denna roll?
Har varit medlem sedan mitten på 00-talet och inte varit på alla men ganska många vårmöten. Har en hel liten kollektion av tygpåsar faktiskt. De senaste åren har jag haft förmånen att sitta i den nationella styrelsen där jag är vice sekreterare. Jag är också med i olika arrangörsgrupper som för nästa vårmöte i Göteborg.

Vad tycker du är det viktigaste med att vara engagerad i Nätverket Renare Mark?
Som myndighetsperson är det viktigt att ha en dialog och nätverkande med hela branschen och då är ju nätverket en guldgruva med alla möjliga sorters aktörer och infallsvinklar. Det bästa är att man får en bättre insikt i våra olika roller och ofta får lär känna personen bakom yrkesmasken också.

Vad jobbar du med nu?
Jag har sedan 2009 uppdraget att vara länsstyrelsernas nationella samordnare för tillsyn och tillsynsvägledning inom förorenade områden. Det innebär att jag bland annat är inblandad i olika strategiska sammanhang om hur vi ska öka åtgärdstakten, utveckla vägledningen eller få till fler och mer hållbara åtgärder men det innebär också direkta kontakter med tillsynsmyndigheter eller andra som undrar över något eller vill framföra någon synpunkt. Andra saker som ligger på mitt bord är EBH-portalen och EBH-bladet. Jag har god hjälp i de olika deluppdragen av mina samordnarkollegor inom statlig finansiering, PFAS och sediment och en massa andra personer på länsstyrelserna, Naturvårdsverket, SGU, SGI och kommunerna.

Vad gjorde du innan du jobbade med förorenade områden på Länsstyrelsen? Eller har du alltid jobbat med dessa frågor på Länsstyrelsen?
Jag har faktiskt inte jobbat operativt alls på länsstyrelsen utan kom hit från 10 år som miljöinspektör på Umeå kommun och en kortare sejour på Naturvårdsverket. På kommunen började jag med vanlig miljötillsyn men eftersom jag hade tillsyn på typiska EBH-branscher som oljedepåer och skrotgårdar kunde jag snedda in mot förorenade områden allt mer. Bland annat med det så kallade Arvamet-ärendet, lite nedgrävda tunnor och ganska många bensinmackar såklart eftersom detta var under SPIMFAB-tiden.

På Naturvårdsverket jobbade jag med lite allt möjligt med koppling till förorenade områden i EBH-gruppen som då bara var fyra personer. Det var väldigt intressant att se arbetet med förorenade områden från två så olika håll som en norrlandskommun och ett centralt statligt verk och det gjorde väl också att rollen som tillsynssamordnare passade mig bra. Lång erfarenhet av faktisk tillsyn kombinerat med viss insikt om hur det funkar på nationell nivå.

Som tillsynsmyndighet, vad tycker du är bland det viktigaste att tänka på vid arbetet med förorenad mark (du kan svara flera saker i och med att det finns så mycket viktigt)?

  • Det första är att hålla ögonen på målet, vad är poängen med min tillsyn och vad vill jag åstadkomma? Om du inte vet det så hur ska du kunna ställa rätt krav på rätt saker?
  • Det andra är att vara tydlig med din roll – vad är ditt uppdrag och vilka möjligheter och begränsningar innebär rollen.
  • Det tredje är att vara tydlig med vad du vill åstadkomma och motivera väl, ”därför” är inte ett jättebra motiv.
  • Det fjärde är att inte använda mer våld än nödvändigt, går det att lösa med samverkan och dialog så gör det, lagboken kan man alltid kasta på folk senare om det behövs. Tänk dock på att dina rekommendationer kan uppfattas som ”hot” om senare krav så var alltid öppen med att om ni inte tycker lika så går det att fatta beslut som kan överklagas.
  • Det femte är att du inte ska kunna mer om metoden eller tekniken än konsulten, verksamhetsutövaren eller entreprenören – det är deras område och fattar du inte så är det troligt att de förklarat dåligt. Se till att ställa frågor tills du fattar.
  • Det sjätte är att om du fortfarande är osäker – ta hjälp – det finns kunniga kollegor, massvis med vägledning och till och med ett expertstöd att konsultera.
  • Det sjunde är att känna en glädje i att vara med och bidra konkret till en mer giftfri eller åtminstone riskfri miljö.

 

Berätta om något som gett dig en bra lärdom, när du arbetet med förorenad mark på Länsstyrelsen
Jag kan nog inte peka ut någon enskild sak som gett just den lärdomen utan det är helheten. En orsak till att det är så givande att jobba med förorenade områden är att det hela tiden kommer nya utmaningar, nya synsätt eller nya föroreningar att hantera och samtidigt gör det att det är lätt att känna sig stressad över att man inte vet allt om allt eller hinner fördjupa sig i varenda sak. Då är det bra att ta ett eller två steg bakåt och ta sig an utmaningarna sett till den stora bilden. Vad är viktigast just nu och på sikt och hur kan jag angripa det på det mest effektiva sättet. Att skaffa sig koll på läget sett till den stora bilden helt enkelt.

Bilden: Från Nätverk renare Marks Vårmöte
Ubildning: Utbildad miljöinspektör och miljökemist vid Umeå universitet.
Bor: Umeå
Familj: jajamensan fru och 4 kids men bara lillen på dryga 20 bor hemma fortfarande.
Gör helst på din lediga tid: Har ingen sån tydlig hobby utan det är familjen, resor, vänner, fotboll (Tottenham), poddar, matlagning, serier och musik.
Hemlig talang: Jag är ganska bra på att secondhandfynda också – helst nån vintage adidasjacka eller liknande.