
Missar vi minns
16 september @ 09:00 - 15:45

Nätverket Renare Mark arrangerar seminarium den 16 september i Skövde. Temat är ”missar vi minns” och kommer fokusera på de erfarenheterna som man i stunden inte önskar man har, men som vid senare tillbakablick har gett en mycket erfarenheter att lära av. Du som deltar kommer få ta del av spännande seminarium där föreläsarna har många erfarenheter som sträcker sig över decennier. Och visst är det missarna man lär sig av!?
De som delar med sig av missar är:
Jonny Bergman – Hur misstag driver teknikutvecklingen framåt!
Under sina 30 år i saneringsbranschen har Jonny lett utvecklingen av schaktfria saneringsmetoder genom att anpassa utländska tekniker till svenska (och nordiska) förhållanden. Detta sker inte utan att det ibland inte går som planerat, och missarna är viktiga för teknikutvecklingen och är en del i att det idag finns ett stort antal in situ-tekniker på marknaden. Efter många år som entreprenör återfinns Jonny idag på Sheeba Environmental Engieering.
David Bohgard och Helena Svensson – BT Kemi – Masshantering och saneringsutmaningar genom decennier
Under seminariet kommer David och Helena från Ensucon att berätta om saneringsprojektet BT Kemi i Teckomatorp, med särskilt fokus på masshantering samt administrativa och tekniska utmaningar. De tar oss tillbaka till första saneringen redan på 80-talet, till saneringar som skett senare, vilka också lett till en del missar. Eller ska vi kalla det lärdomar.
Åke Eriksson – Fyrtio år av ’så där gör vi aldrig igen!’
I detta föredrag får vi lyssna till Åke Eriksson på Geosyntec, en branschveteran med fyrtio års erfarenhet – eller som han själv kallar det: ett helt liv av lärdomar, ibland den hårda vägen. Han delar med sig av minnesvärda – och ibland smått absurda – missar från sin karriär. Vissa har han bevittnat, andra har han själv bidragit till med full kraft.
Helena Fürst – Avfallsklassificering av förorenad jord, hur svårt kan det vara?
Helena jobbar idag på WSP och delar med sig av exempel där förorenad jord klassas som avfall och andra lärdomar från schaktsaneringar. Missar och utmaningar från de senaste tio åren, som lett till mer förutsägbara och hållbara schaktsaneringar.
Ebba Sellén – PFAS i ’rena’ massor och spridningsbegränsande åtgärder
I detta föredrag får vi lyssna till Ebba Sellén från Sellén & Filipovic som berättar om en nystart av en verksamhet där okänt PFAS-innehåll i massor för grundläggning blev en otrevlig överraskning. Ebba har tidigare berättat om projektet på RenareMarks vårmöte och kommer nu utveckla med en beskrivning av hur problemet hanterats i samråd med tillsynsmyndigheten.
Anna Sorélius – Beställarens perspektiv – Kompetent beställare och resan dit
Föredraget handlar om erfarenheten kring hur en kommun eller annan beställare kan spara pengar genom att efterfråga rätt underlag vid upphandling av marktekniska undersökningar. Anna ger exempel på konsekvenserna av en ofullständig beställning av en utredning, vikten av att våga granska rapporter kritiskt och att inte lite blint på alla siffror.
När
16 september i Skövde.
Start 09:00 med mingel och fika. 09:30 börjar föreläsningar och digital sändning.
Anmäl dig här!
Program
Programmet uppdateras.
Digital sändning
Med finslipad teknik erbjuder vi lyssnare som inte kan ta sig till Skövde att delta under dagen. Att delta digitalt är något vi erbjuder för dig som vill ta del av erfarenheter. Det finns möjlighet att ställa frågor under sändningen genom en chat-funktion. Moderatorerna gör alltid sitt yttersta för att fånga med alla frågor, men av naturliga skäl är det frågorna från deltagare i rummet som kommer ha första fokus.
Arrangörsgrupp
Erik Törner – SGS
Helena Nord – Sheeba
Lena Hedlund – Ale kommun
Madeléne Lilljeqvist – Koordinator Nätverket Renare Mark