SGI har sedan 2022 ett regeringsuppdrag om att arbeta med forskning och kunskapsspridning rörande undersökning, utredning och åtgärder av PFAS-förorenade områden. Inom uppdraget testar och utvecklar vi fyra olika åtgärdsmetoder för sanering av PFAS i jord och grundvatten; jordtvätt, stabilisering med aktivt kol, termisk behandling och luftinjektering. Arbetet genomförs i nära samarbete med SGU och även med entreprenörer och universitet.
Inom stabiliseringsprojektet driver SGI flera delprojekt som fokuserar på att begränsa transporten av PFAS från mark till grundvatten och sedan vidare med grundvatten till nedströms liggande recipienter.
Inom Örnsköldsviks flygplats drivs ett pilotprojekt med syfte att behandla en grundvattenplym förorenad med höga halter av PFAS. Under hösten 2023 installerades en reaktiv barriär genom injektering av kolloidalt aktivt kol i grundvattenzonen. De uppföljande mätningarna visar en kraftig reduktion av PFAS-halter i grundvatten nedströms barriären. Som ett komplement genomförs just nu fältarbeten som syftar till att få bättre kunskap om hur PFAS sprids från källzonen. Arbetet omfattar bland annat dynamisk nivåspecifik provtagning av grundvatten och jordprovtagning med Geoprobe. Vi installerar också utrustning (så kallade lysimetrar) för att ta ut prover på porvatten. Detta ska tillsammans med andra arbeten inom stabiliseringsprojektet ge en bättre förståelse för hur PFAS sprids i den omättade zonen.
Vid Sundsvall-Timrå flygplats drivs två pilotprojekt med fokus på källtermsbehandling. Under hösten 2023 stabiliserades en källterm med PFAS i omättad zon genom inblandning av partikulärt aktivt kol i syfte att begränsa transporten av PFAS genom marken ned till grundvattnet. Uppföljande mätningar i porvatten visar på en betydande minskning av spridning inom den omättade zonen. Tidigare i år inleddes också ett pilotförsök med stabilisering av en källterm i mättad zon inom flygplatsen.
Forskningsprojektet har också som mål att utarbeta en arbetsgång där numerisk modellering utgör ett verktyg vid utformning av in situ stabiliseringsmetoder för behandling av PFAS i såväl källzon som föroreningsplym. Under året har SGU beslutat att finansiera en postdoktorandtjänst med fokus på hydrogeologisk modellering och föroreningstransport av PFAS.
Mer informationen om SGI:s projekt kring stabilisering av PFAS med aktivt kol kommer att ges vid ett webbinarium den 17 september (länk: Webbinare PFAS 2024 – SGI) som hålls av Dan Berggren Kleja. Arbetet med stabilisering av PFAS har också presenterats vid ett tidigare webbinarium den 4 juni 2024 (Webbinarie 240604, PFAS del 1 – Robert Earon, SGI (youtube.com)) och även vid NRM hybridseminarium den 7 maj 2024 (länk: Nya tekniker och innovativa behandlingsmetoder – Renare Mark).