|
Elektrokemisk oxidation för in situ sanering av blandföroreningar
Föreläsare: Jurate Kumpiene
Vem är Jurate? Jurate Kumpiene, professor vid Luleå tekniska universitet, är aktivt engagerad i forskning och utbildning inom miljöteknik. Hon har över 20 års erfarenhet av forskning och innovation inom området marksanering med särskilt fokus på immobilisering av markföroreningar och bedömning av kvarstående risker i behandlad jord. År 2022 utvaldes Kumpienes forskning om marksanering av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) till årets lista över topp nationella forskningsprojekt med fokus på teknik i mänsklighetens tjänst.
Om föredraget: Kreosot och krom-koppar-arsenik (CCA) var bland de vanligaste kemikalierna som användes i träimpregneringsindustrin som har orsakat markföroreningar med dessa ämnen. Lämpliga marksaneringsmetoder, särskilt sådana som kan användas in situ och för båda typerna av föroreningar, dvs. organiska och oorganiska, är svåra att hitta. Vi har genomfört flera studier med ett försök att åtgärda blandade föroreningar med en elektrooxidationsmetod som syftar till att fastlägga (immobilisera) arsenik i jord och samtidigt bryta ner PAH.
Denna presentation kommer att omfatta en beskrivning av hur metoden fungerar och vilka resultat man har uppnått i laboratorie- och pilotskaleförsök genom att utvärdera eldriven järnspridning i jord och följande immobilisering av arsenik, samt nedbrytning av PAH i jord.
|
|
En spetsig teknik för TUFF(O)a sediment – från NASAs lab till Västerbottniska bottnar
Föreläsare: Stina Jansson
Vem är Stina? Stina är projektledare för SafeSed-projektet, och är universitetslektor vid Kemiska institutionen, Umeå universitet. Hon forskar och undervisar inom ämnesområdet miljökemi, framför allt på processer som involverar organiska föroreningar i restprodukter och avfallsmaterial.
Om föredraget: Forskningsprojektet SafeSed har genom ett anslag från forskningsprogrammet TUFFO genomfört studier av sedimentsaneringsmetoden SPEARS, som utvecklats och patenterats av NASA. SPEARS består av etanolfyllda plastpiggar som placeras ut i det förorenade sedimentet, och de organiska föroreningar som förflyttar sig från sedimentet till SPEARS-piggarna kan därigenom avskiljas från sedimentet när SPEARS-piggarna tas upp.
Projektet har utförts under ledning av Umeå universitet i samarbete med Sweco, SGU, Mora kommun och det amerikanska företaget ecoSPEARS. Studien har utförts dels i lab-skala och dels genom en fältutsättning i Bureå i Västerbotten.
|
|
|
|
High-Energy In-Situ Injection of a Modified Clay for Sequestration of PFAS
Föreläsare: Mike Mazzarese – Senior Remediation Engineer, AST Environmental, Inc.
Vem är Mike? Mike has been involved with in-situ remediation for over twenty years and has worked in the remediation technology and environmental consulting communities his entire professional career. His role as Senior Engineer at AST involves project assessment and design, field implementation oversight, and post project data analysis for sites in the Western US, Canada, Europe, and Australia.
Om föredraget: This presentation will cover the following topics:
- Description of the modified clay technology
- Laboratory and field data generated that prove the efficacy of the technology to adsorb PFAS
- A summary of application techniques that include direct mixing and high-energy injection
- Field quality control methods to confirm reagent distribution
- Project summaries
|
|
Lessons learned from 20+ years of High Resolution Remedial Design and In-Situ Remediation
Föreläsare: Gabriele Giorgio Cerian, Eiljskov
Vem är Giorgio? After starting his career as in-situ remediation engineer in Italy in 2008, Giorgio Ceriani has worked on large and complex in-situ projects across 4 continents gaining valuable experience both as environmental consultant and later as team leader for the in-situ department at Ejlskov.
Om föredraget: The presentation will cover key aspects linked to use of a safe and predictable approach for:
- Performing remediation design of contaminated sites via use of qualitative and quantitative high density / high resolution data
- Design support via 3D modeling (Ejlskov in-house software)
- Implementation of surgical in-situ remediation by use of suspended solids-based slurries in any type of geological setting or type of organic contamination (LNAPL & DNAPL sites)
- Technical aspects linked to type of injection equipment used
- Technologies / products used
- Case Studies
|
|
Fotokatalytisk nedbrytning av föroreningar i vatten och sediment
Föreläsare: Anna Norén
Vem är Anna? Anna har en bakgrund som miljökonsult och har doktorerat inom behandling och hantering av förorenade marina sediment. I sin nuvarande yrkesroll som postdoc fortsätter hon arbetet med att hitta hållbara metoder att få bort föroreningar från sediment samt undersöker spridning av föroreningar från vägtrafiken till vatten och sediment.
Om föredraget: Föroreningssituationen i svenska sediment är ofta komplex och kan bestå av en cocktail av olika typer av partiklar och föroreningar som t.ex. metaller, PAH, PCB och TBT. Dessa föroreningar är ofta hårt bundna i sedimentmatrisen men är än mer hårt bundna i oljor och partiklar som härrör från t ex båtbottenfärger och gummidäck. Syftet med studien har varit att utveckla en ny metod som kombinerar fotokatalytiska och elektrolytiska processer för nedbrytning av organiska föroreningar och möjliggöra utvinning av metaller i samma process.
Du får höra om studien, metoden och resultat den 7 maj.
|
|
Ozonbehandling för vatten och luft
Föreläsare: John Lindam
Vem är John? Levt med luft- och vattenrening i snart två årtionden över hela världen, och har erfarenhet av både processteknik och specifika avancerade reningstekniker och tillämpningar, både inom utveckling och implementation. Idag fokuserad på avancerade oxidationstekniker och kombinationsmetoder för att hitta optimala lösningar inom både nya och gamla tillämpningar. Bollar mitt starka intresse för nästa generations reningsprocesser med familj och tre barn och mitt personliga intresse dykning.
Om föredraget: Dagens genomgång täcker hur vi bör använda ozonering för att både uppnå adekvat förrening och hur vi kan skräddarsy hela lösningar för att rena specifika föroreningar. Detta behöver ofta kombineras med olika typer av filtertekniker och förstärkande metoder som UV-C, membranteknik och partikelavskiljning.
|
|
Insyn i pågående forskningsprojekt kring åtgärdstekniker för PFAS-förorening i jord och/eller grundvatten inom SGI:s regeringsuppdrag
Föreläsare: Malin Montelius
Vem är Malin? Malin jobbar på avdelningen för Mark- och vattenmiljö på SGI där hon mestadels arbetar med forskningsprojekten i regeringsuppdraget om PFAS. Hon har varit på SGI sedan 2020, har en forskarutbildning inom Miljövetenskap och har även jobbat några år som konsult inom förorenade områden. På fritiden tycker hon om att rida och träna hästar.
Om föredraget: På seminariet kommer hon prata om ett av forskningsprojekten som drivs av SGI, nämligen tvätt av PFAS-förorenad jord. Malin med kollegor genomför just laboratoriestudier där PFAS-förorenad jord tvättas med vatten och tillsats av olika tensider. Målet är att förflytta PFAS från jorden till vattnet så att jorden kan återanvändas.
|
|
Insyn i pågående forskningsprojekt kring åtgärdstekniker för PFAS-förorening i jord och/eller grundvatten inom SGI:s regeringsuppdrag
Föreläsare: Robert Earon
Vem är Robert? Robert är en hydrogeolog som jobbar tillsammans med sina kollegor på SGI mot en framtid med bättre åtgärdsmetoder för PFAS-förorenade områden, bland annat. När han inte jobbar med miljön och naturen i fokus vill han helst vara ute i naturen, till fots eller med cykel med familjen.
Om föredraget: SGI bedriver forskning med fokus på åtgärdsmetoder för PFAS, och under seminariet kommer Robert dela erfarenheter och preliminära resultat från två pilotförsök där PFAS stabiliserats med aktivt kol, både ovan och under grundvattenytan.
|
|
I direkt anslutning till seminariet kommer Elke att visa oss runt vid inre hamnen i Norrköping. Se till att anmäla dig!
Vem är Elke? Elke Myrhede är projektledare för markreningen i Inre hamnen. I Inre hamnen har ett gasverk efterbehandlats med schakt kombinerat med termisk sanering. Elke visar er Norrköpings nyaste stadsdel med kanaler och bad i Motala ström som möjliggjorts av saneringen.
|