Träffa Pernilla Ljunggren, ordföranden i Region Mälardalen

posted in: Intervjuer, Nyhetsbrev

Pernilla har stor erfarenhet från både praktiska och teoretiska uppdrag inom förorenade områden. Vi som har träffat henne har lätt att dras med i hennes positivitet och sprallighet och hon är den som inte bangar när det är dags att ta i…

Varför valde du att arbeta med förorenade områden?
Det här är ju livet! Om inte annat så vill vi ju ordna så livet för framtida generationer blir säkrare med mindre giftiga ämnen. Sen är det ju otroligt spännande att jobba med förorenade områden. Man är en blandning mellan detektiv, problemlösare och tidsarkeolog och det är många delar man måste ha koll på och kunskap om.

Vad tycker du är roligast i ditt arbete?
Det är nog just det att man aldrig till 100 vet vad man stöter på. Även om man tror man vet, så kan det alltid dyka upp något spännande, allt från nedgrävda föremål till föroreningar man inte trodde skulle finnas på platsen.
Det känns alltid bra när man avslutar ett projekt och känner att man verkligen lyckats och gjort något bra för miljön och alla som skall leva och vistas på platsen. Även då saker inte har fungerat felfritt så kan man känna att det blev ändå ganska så bra till slut ändå. Att kunna sova utan att oroa sig är oerhört skönt.

Du är ordförande i Renare Marks region Mälardalen. Vad har gjort att du har valt att engagera dig?
Från början när jag gick med i styrelsen så var det för att jag ville öka mitt nätverk av personer inom samma yrkeskategori och att få träffa likasinnade. Det känns alltid viktigt att dela med sig av det vi kan men även ha möjligheten att få lära av vad andra gjort och deras kunskaper. Medlemmarna i Renare Mark är ju en salig blandning av olika kategorier av yrkesfolk och det är superbra att få veta olika synvinklar runt samma problem. När jag började jobba med förorenade områden fanns nästan ingenting, vi fick till och med bygga vår provtagningsutrustningar själva. Allt är väldigt mycket lättare idag och jag tror att blandningen på medlemmar där erfarna träffar nyutexaminerade och olika yrkeskategorier samlas och pratar/berättar om samma saker utifrån olika synvinklar är otroligt bra och givande för alla inblandade. För mig är det viktigt att sudda ut gränser mellan olika yrkeskategorier och att öka förståelsen för andras arbete.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
Det är ju otroligt varierande. Oftast sitter jag och skriver olika typer av rapporter, tolkar analyssvar, följer upp kontrollprogram och försöker lösa avsättningar på överskottsmaterial. Andra dagar sitter jag enbart och klassar avfall. Jag håller i ganska så många utbildningar varje år om miljöprovtagning, avfallshantering och tillståndsefterlevnad mm vilket gör att jag reser en hel del.

När och hur kom du i kontakt med Nätverket Renare Mark första gången? Vad fångade ditt intresse?
Första gången jag hörde talas om Renare Mark var när en kollega till mig skulle åka på ett Vårmöte. Det var 2007 och Vårmötet hölls i Örebro. Självklart blev jag nyfiken på vad det var och sedan dess har jag med varit med på alla Vårmöten och gått på så många seminarier och studiebesök som jag kunnat.

Till sist….

Om du fick frågan från någon varför ska man välja att engagera sig i styrelsen i Region Mälardalen, hur skulle du svara då?
Att sitta med i en styrelse låter tungt, gammalt och mest jobbigt men så är det absolut inte! Vi är ett glatt gäng med många idéer och ett starkt engagemang som hjälper varandra med precis allt, även utanför styrelsearbetet då vi har funderingar eller behöver hjälp i vårt dagliga arbete. Fördelen med att sitta med i en regional styrelse är att ifall man själv är nyfiken på något så kan man se till så vi får åka på ett studiebesök eller lära oss mer om just det. Vi i styrelsen vill gärna ha input på vad styrelsemedlemmarna vill göra men det är tyvärr oftast ganska så tunt på förslag så då gör vi det vi själva tycker är skoj och hoppas på att fler skall tycka detsamma och än så länge så har vi lyckats pricka rätt ganska så bra.

 

Bor: Upplands Väsby, strax norr och Stockholm

Familj:  Man, fyra barn med varsin respektive och två barnbarn. Phuuuu! Man vet att man lever när alla är här samtidigt eftersom alla familjer har minst två stora hundar var med.

Utbildning:  Humanekolog och studerade sedan vidare i tre år inom olika grenar runt förorenade områden.

Favoritmat: Oj! Allt som är onyttigt! Jag är helt såld på saker som inte räknas som mat, ex småkakor och bullar, bakelser, tårtor. Jag skulle med lätthet hoppa över maten om jag blev erbjuden en bulle istället.

Gör helst på din lediga tid:  Det jag inte gör är nästan lättare att svara på. Jag tittar extremt sällan på TV vilket gör att jag hinner med så mycket annat. Familjen och alla mina djur är viktigast av allt för mig så de är jag med hela tiden, så ofta det går. På somrarna är det trädgården och att odla saker till mig, min familj och mina djur som jag tycker är otroligt skoj. På vintrarna, mellan jag har jobbat och varit en snabbis till stallet på minst 4 timmar, så sitter jag inne och stickar, virkar, täljer eller gör något annat handarbete. En/två gånger i veckan så håller jag i stick/virk-utbildningar och en kväll är det bugg som står på agendan.