Träffa Mauritz Ejderhamn Roupé

posted in: Intervjuer, Nyhetsbrev

Denna månad träffar vi Mauritz Ejderhamn Roupé, vice ordförande i Renare Marks styrelse och VD för Granitor Miljöteknik. Mauritz är inne på sitt tredje år i styrelsen. Tillsammans och högt i tak är ett arbetsklimat som han trivs med, både i styrelsearbetet och i sin yrkesroll.

Hur kom du in på arbetsfältet förorenade områden?
Jag har alltid haft ett stort intresse för miljö och hållbarhet, men som i många andra fall så kom jag in på förorenade områden av ren slump. Jag utbildade mig för att bygga hus och hade ett specialintresse för ekologiskt byggande och akustik, men när jag skulle ut i arbetslivet hamnade jag som mätningstekniker på en mark och anläggningsavdelning. Jag har i första hand arbetat med exploateringsområden runt omkring Stockholm och fokuserat på grundläggningar, ledningsbyggnad och finplanering, men när jag tänker tillbaka på alla projekt så inser jag att jag gjorde min första stora sanering, då av kvicksilver, redan 2000.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
Det finns inga vanliga dagar på jobbet och det trivs jag med.

Vad driver dig i ditt yrkesliv och vad får du din inspiration ifrån?
Jag drivs av förändring, jag vill se förbättring och tycker inte om när man säger att man ska göra som vi alltid har gjort, eller det har jag redan försökt… Om vi vill se en förändring, måste vi göra saker på ett annat sätt och då behöver vi våga prova nya saker och utmana gamla sätt att göra saker på. På samma sätt vill jag se organisationen och medarbetare utvecklas.

Vilka märkbara skillnader ser du i arbetet i ett infrastrukturprojekt jämfört med ett saneringsprojekt?
I infrastrukturprojekt eller rena anläggningsprojekt så är oftast fler discipliner inblandade och föroreningsfrågorna får oftast en liten eller undanskymd roll. Oftast vill man inte prata eller skylta med att man har föroreningar i projektet, eller så anser man att de bara är till besvär eller trasslar till det övriga arbetet. Är projektet ett rent saneringsprojekt så talar män gärna om hur bra det är att man tar hand om föroreningen eller hur komplex situationen är.

Vad tycker du är mest utmanade i din yrkesroll?
Just nu tycker jag att frågan om vart branschen är på väg är mest utmanande. Det kommer många nya tekniker, nya krav och riktlinjer samt nya föroreningar och det gäller att välja rätt och inte binda upp sig i fel utrustning och teknik, utan fortsätta vara flexibel och anpassa sig till en förändrad marknad.

Till sist…

Om du fick frågan från någon varför ska man välja att engagera sig i styrelsen i Renare Mark, vad skulle du svara då?
Bra människor samlas i nätverket och vill bidra till att lösa viktiga frågor, många förstår vikten av att ta hjälp och lära sig av varandra och då är ett stort nätverk det bästa man kan ha.

Vem är du? Jag är en ensamvarg som tycker om samarbete. Jag trivs väldigt bra i skogen och som ung kallades jag ofta för skogsmulle.
Utbildning: Jag tillhör några av de sista som gick 4-årigt tekniskt gymnasium, vilket jag har kompletterat med en Högskoleingenjörsutbildning med inriktning på husbyggnation. Mitt examensarbete skriv jag komiskt nog om ”Miljöanpassade etableringar”.
Bor: I en villa i Stuvsta, Huddinge, söder om Stockholm
Familj: Gift och har tre barn, 9, 16, 20 år
Favoritmat: Wienerschnitzel
Gör helst på din lediga tid: Arbetar med ett projekt, fiskar, vandrar eller hittar på något, jag tycker inte om att sitta still.