Träffa Johanna Svederud, Renare Marks ordförande som nu lämnat över stafettpinnen

posted in: Intervjuer, Nyhetsbrev

Renare Mark vill ge ett stort stort tack till Johanna Svederud, som nu har varit nätverkets ordförande i 3 år. Två av åren har präglats av att ständigt förhålla sig till pandemin som inneburit stora och svåra beslut. Genom Johannas lyhördhet, analys och teamarbetet i styrelsen har Renare Marks kunnat genomföra kärnverksamheten – mötet mellan oss som arbetar med förorenade områden – med alternativa lösningar till det fysiska mötet. Styrelsemedlemmar i Renare Mark får enbart sitta i styrelsen i 4 år så nu är det dags att lämna över stafettpinnen till Linda Karlsson, men hur har det egentligen varit att vara ordförande i Renare Mark och vem är Johanna?

Du har ju varit engagerad i Renare Mark redan innan du blev styrelsemedlem, men hur kom du egentligen i kontakt med Renare Mark första gången?
Det var under ett Vårmöte i Norrköping, 2010 då jag fick chansen att presentera mitt examensarbete inför ca 250 personer. Det året inkluderade programmet ett pass med ett antal korta föredrag, där man valde att inkludera mitt exjobb som nyligen blivit klart. Som helt ny i branschen var det verkligen ett äventyr att hålla ett föredrag inför så många kompetenta personer i branschen. Även om jag var livrädd just då så tilltalade nätverket verkligen mig, och efter det gjorde jag mitt yttersta för att få delta så ofta som möjligt i olika Renare Mark-sammanhang.

Du har också varit koordinator. Något extra roligt som du minns från det uppdraget ?
Vårmötena har en speciell plats i mitt hjärta. Man planerar tillsammans i arrangörsgruppen under så lång tid och sedan sprutar adrenalinet när väl Vårmötet startar. Att suga in stämningen och se att allt klaffar! Även de nationella seminarierna är riktigt roliga att anordna, det blir lite mer intimt och man får möjlighet att grotta ner sig i specifika teman. Från min tid som koordinator minns jag särskilt det studiebesöket som vi hade i Kiruna, när vi fick besöka gruvorna. Superhäftigt. Och roligt att få kombinera med en efterföljande fjällvandring.

Det som jag tycker mest om och främst minns från mina olika uppdrag i Renare Mark är samspelet med styrelsen. Så härligt gäng. Jag värdesätter de goda relationer som jag har hittat, som jag tänker ha kvar och bygga vidare på.

Vad har varit mest utmanade under din tid som ordförande?
Att med några dagars varsel ställa in Vårmötet 2020, utan att känna till vilka konsekvenser det skulle leda till för Nätverket. Hela pandemin har satt prägel på verksamheten, både när det gäller om man kan genomföra evenemang som styrelsen planerat och tiden som vi har behövt lägga på ständiga back up planer. Men det har också visat på vilken stark och engagerad styrelse som nätverket har, som är villiga att med kort varsel delta i extrainsatta möten och som tillsammans kommer med bra lösningar på besvärliga problem.

Vilka erfarenheter tar du med dig?
Jag har sju aktiva år i Renare mark och det finns så många erfarenheter att välja bland! Jag har fått öva mina ledaregenskaper och jag har fått en inblick i hur föreningslivet fungerar. Jag har också fått en bra känsla för branschen och vilka som arbetar med vad, vilket har varit en stor tillgång i min ordinarie yrkesroll. Arbetet med Renare Mark har gett mig ett stort kontaktnät som jag är tacksam över! Jag har också förstått och insett vikten av att träffas fysiskt för att uppnå det som Renare Mark syftar till: mötet mellan oss som arbetar med förorenade områden. Kunskapsöverföringen kan fungera bra digitalt, men vi missar viktiga och väsentliga aspekter när vi inte möts på plats!

Vad tycker du är Renare Marks styrka?
Att sammanföra oss. Hela grunden att olika aktörer ska träffas för att öka förståelsen för varandra och underlätta för samarbete mellan olika aktörer i branschen.

Vad har du sysslat med när du inte varit ordförande i Renare Mark? Arbete, fritidssyssla mm?
Jag är miljökonsult och har rollen som Teamledare för ett gäng konsulter på Liljemarks Consulting. Min roll är en fantastisk blandning av ledningsarbete genom företagets ledningsgrupp, leda ett team av härliga miljökonsulter och konkret arbete med utredningar inom förorenade områden.

På min fritid umgås jag helst med min familj och vänner, gärna på en båt ute i Stockholms skärgård. Just nu håller jag på att kicka igång våren i vår trädgård, och ser fram mot när tulpaner och andra vårblommor börjar titta fram.

Till sist…

Något råd till Linda som nu tar över rollen som ordförande?
Värma om det fysiska mötet och förvalta våra erfarenheter från digitala evenemang. Ta stöd av din kompetenta styrelse, koordinator och webbansvarig

Vem är Johanna:En positiv, pratglad typ som strävar efter ordning i kaoset.

Utbildning:Miljövetare från Lunds universitet.

Bor: I en röd litsommarstuga i Nackaen.

Familj: Son och make.

Favoritmat: plockmat med chark.

Gör helst på din lediga tid: Gärna utomhus, helst på en båt i skärgården.