Loading Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Provtagnings- och undersökningsmetoder: Vad används och vad fungerar bäst? – Renare Mark Seminarium

5 februari

En dag i Göteborg som är fylld med användbara tips och erfarenheter kring provtagning av förorenade områden – främst med inriktning mot mark och grundvatten.

Vi följer bland annat kedjan från ställda krav vid beställning av provtagning, metodval, genomförandet av provtagningen och inlämning av proverna till laboratoriet. Vi får exempelvis lyssna till hur en provtagningsplan kan tas fram, vad man ska tänka på för att erhålla ett underlag som belyser de frågeställningen som efterfrågas i beställningen, vad den, som i arbetsroll, granskar planen bör tänka på för att säkerställa att planen har rätt inriktning och omfattning samt själva utförandet av provtagning.

Detta och lite till kommer vi få lyssna till under dagen i Göteborg, samtidigt som vi nätverkar, fikar och äter lunch ihop. Kan du inte ta dig till Göteborg? Lugn – allt kommer sändas digitalt.   

Anmälan
Här anmäler du dig!

Bakgrund
Det är många som berörs vid provtagning av förorenade områden, men som kanske aldrig fått erfarenheter från fält. En erfarenhet som kan vara en nyckel:

  • vid beställning av en provtagning
  • vid framtagande av en provtagningsplan
  • vid granskning av en provtagningsplan
  • vid genomförande och uppföljning av en provtagning eller kontrollprogram
  • vid granskning av provtagningskedjan inför exploatering vid en detaljplan
  • för en ny eller ovvan provtagare som står i fält och ska göra avväganden.

Dagen kommer exempelvis belysa hur provtagningsmetoder kan skilja sig åt och att vägval kan ge olika resultat, innebörden av erfarenhet av provtagning och certifierad provtagare, betydelsen av certifierad provtagning m.m. Vidare vill arrangörsgruppen lyfta fram tekniker som kanske inte alla i branschen vet exakta innebörden av, det kan vara begrepp som man ofta hör om, men aldrig upplevt, och skillnaden mellan borrtekniker. Även vikten av god fälthygien – vad nu det är – kommer att lyftas fram.

Program och presentationer:

Certifierad provtagning – En miljöprovtagares erfarenheter och reflektioner. Leo Regazzoni, Lexus
Grunderna för en bra provtagning – planering och genomförande. Hanna Hartmann, Enviro Miljöteknik och Sally Johansson, Lynx Miljökonsult
Som du provar får du svar. Karin Landström, Göteborg Stad
Provtagning och analysval ur ett labbperspektiv. Anna Berggren, Eurofins
Högupplöst undersökningsmetodik med Geoprobe. Filip Nilson, NIRAS
Provtagningsmetod för jord – när ska man göra vad? Linus Nilsson, Relement Väst

Nedan kan du läsa kortfattat om varje föredrag och vilka som kommer att vara föreläsare.

Hanna Hartman, Enviro miljöteknik och Sally Johansson, Lynx miljökonsult – Hanna och Sally har flera års erfarenhet från arbete i fält. De arbetar bland annat med framtagande av provtagningsplaner, provtagning av förorenade områden och utvärdering av resultat. De kommer att dela med av sina kunskaper och erfarenheter och berätta om exempel på vad som kan ske i fält, som inte har varit med i beräkningen vid vid framtagandet av en provtagningsplanen?! De kommer också att belysa olika provtagningsmetoder.
Linus Nilsson, Relement Väst – erfaren miljökonsult som kommer att exemplifiera praktiska erfarenheter från olika projekt.
Anna Berggren, Eurofins – delar med sig av laboratoriets erfarenheter gällande provtagning, belyser fälthygien och berättar hur provmaterial som samlas in i fält hanteras på labb.
Karin Landström, Göteborgs stad – berättar vad händer med provtagningsplanen när den skickas in för granskning till tillsynsmyndigheten och vad man bör tänka när man tar fram en plan eller när man granskar den.
Jonas Forslund, JMF – Berättar om borrmetoden Rotosonic.
Filip Nilsson och Petra Löf-Nilsson, NIRAS – Berättar om vad geoprobe är för teknik och hur man kan använda den.
Leo Regazzoni, Lektus – belyser bland annat certifierad provtagare, erfarenhet av provtagning, innebörd, begrepp och krav och vad det kan innebära för branschen.

Var?
Seminariet äger rum i Göteborg, Elite Park Avenue Hotell (Kungsportsavenyn 36-38, 400 15, Göteborg). Vi börjar med kaffe kl. 9.45.
Den digitala sändningen börjar kl. 10.15.

Moderatorer
Dagens moderatorer är Anna Karlsson från Public People och Anders Sivertsson från Swedavia.
Det kommer att finnas tid att ställa frågor till föreläsarna under dagen, både för fysiska och digitala deltagare.

_____________

Arrangörsgrupp:

Anna Karlsson, Public People
Anders Sivertsson, Swedawia
Hanna Hartmann, Enviro Miljöteknik
Therese Steinholtz, Empirikon Konsult (Renare Marks koordinator)
Madeléne Lilljeqvist, Structor Miljö Öst AB (Renare Marks koordinator från 2025)

Detaljer

Datum:
5 februari
Evenemang Kategori: