Träffa Linnea Ljung

posted in: Artiklar, Intervjuer

Denna månad träffar vi vår nya vice ordförande i styrelsen, Linnea Ljung. Linnea jobbar på Pogona Advokatbyrå AB, hennes egenstartade byrå där hon till vardags jobbar som advokat. Miljörätten var hennes intresse redan från start och har varit fokus i hennes karriär. 2016 blev hon introducerad till Nätverket Renare Mark, genom att hålla föredrag kring masshantering på Vårmötet 

Beskriv dig själv med tre ord/meningar:
Jag frågade faktiskt ChatGPT hur den skulle beskriva mig, och svaret blev: ”Analytisk, proaktiv och kommunikativ.” Det tycker jag stämmer ganska bra rent professionellt. Men om jag får lägga till något mer personligt så skulle jag säga att jag har nära till skratt, det är viktigt för mig både i jobbet och i livet i stort.

Vad är din yrkestitel och hur länge har du haft den/jobbat med det du jobbar med idag?
Jag är advokat med specialisering inom miljörätt. Advokattiteln har jag haft sedan 2011, men jag började arbeta med miljörättslig rådgivning redan 2008. Det tar några år att bli advokat, miljörätten har dock varit i fokus hela tiden.

Vilka frågor kommer du i kontakt med i vardagen som har med förorenad mark att göra?
Jag jobbar inte enbart med förorenad mark, men det är ett återkommande inslag i många av de ärenden jag hanterar. Det kan till exempel röra sig om ansvarsfördelning mellan olika aktörer, villkor i tillståndsprocesser eller hur föroreningsfrågor påverkar affärer och avtal. Jag arbetar brett med miljörätt i affärsjuridiska sammanhang, och frågor om förorenade områden dyker ofta upp i kombination med andra miljö- och kommersiella frågeställningar.

Visste du när du pluggade att du ville jobba med förorenade områden och den juridiska aspekten kring detta eller hur har du kommit in på detta?
Nej, inte alls. Jag fick upp ögonen för miljörätten först när jag läste en fördjupningskurs under senare delen av utbildningen. Direkt efter examen började jag i Mannheimer Swartlings miljörättsgrupp och det var där jag först kom i kontakt med frågorna. Då var miljöansvarsdirektivet ganska nytt i svensk rätt, och det fanns många intressanta frågor kring allvarliga miljöskador och hur de skulle tolkas i förhållande till 10 kap. miljöbalken. Det var både komplext och spännande och frågorna kring miljöansvar blev snart ett av mina specialområden.

Hur tycker du att dina arbetsuppgifter/frågeställningar inom ditt yrke kopplas ihop med Nätverket Renare Mark?
Många av de frågor jag jobbar med som ansvar för förorenad mark, exploateringsprojekt och statusrapporter vid tillståndsprövningar, ligger nära de teman som Renare Mark fokuserar på. Det är ofta komplexa ärenden där juridik möter teknik, och just den tvärvetenskapliga kopplingen är något jag verkligen uppskattar med nätverket. För mig är Renare Mark ett värdefullt forum för att hålla mig uppdaterad, få nya perspektiv och diskutera gemensamma utmaningar med andra i branschen.

Berätta lite om bakgrunden till Pogona och hur en dag för dig där ser ut:
Pogona startade ur idén att bygga en affärsjuridisk byrå med tydlig miljörättslig spets och där kvalitet, engagemang och långsiktiga relationer är ledstjärnor. Efter många år på större byråer ville jag skapa något som kombinerar juridisk tyngd med ett mer personligt arbetssätt, både gentemot klienter och internt.

En arbetsdag på Pogona kan se väldigt olika ut. Ena dagen granskar jag avtal eller håller klientmöten kring miljörättsliga frågor, nästa dag kan jag sitta i en huvudförhandling i en tillståndsprocess eller hjälper klient i ett tillsynsärende. Jag lägger också tid på att följa rättsutvecklingen och bygga upp byrån för framtiden, just nu till exempel genom rekrytering. Det blir en bra mix av strategiskt och operativt arbete och det trivs jag bra med.

Hur länge har du varit engagerad i Nätverket Renare Mark och vad har du haft för roller?
Mitt första vårmöte var i Göteborg 2016, då stod jag på scen tillsammans med en kollega och pratade om masshantering. 2019 blev jag invald i styrelsen för region Väst, där jag senare blev ordförande och hade den rollen fram till 2024.

Vad tycker du är vinsten med att vara engagerad i Nätverket Renare Mark?
Att få nya perspektiv, konkret kunskap och möjligheten att utbyta erfarenheter med andra som jobbar med liknande frågor, men från olika håll. Det är unikt att få möta myndigheter, problemägare, jurister och miljötekniska konsulter i samma forum. Det är både utvecklande och inspirerande, och jag upplever att det finns en generositet i nätverket som jag uppskattar.

Och nu sitter du invald som vice ordförande för den nationella styrelsen. Vad fick dig att tacka ja till detta uppdrag?
Det var faktiskt lite oväntat – jag fick veta att jag var nominerad till posten som vice först under årsmötet😊! Men det kändes väldigt hedrande, och jag tackade ja för att jag tror på nätverkets betydelse. Jag vill gärna bidra till att Renare Mark fortsätter vara både relevant och tillgängligt, inte minst för verksamhetsutövarna, som spelar en så central roll i det praktiska miljöarbetet.

 

 

2024-10-11 Billdal. Linnea Ljung, porträtt. © Photo by Sören Håkanlind – Copyright
Fem snabba om Linnea:

Bor: I Billdal, vid havet strax söder om Göteborg.

Favorituppgift med förorenade områden: Att arbeta med rättsutvecklingen kring ansvarets omfattning och fördelning. Det finns fortfarande frågetecken kring hur gällande rätt ska tolkas, och många frågor som ännu inte prövats i domstol.

Bästa maten: Färska räkor och champagne.

Familj: Gift med Åke. Jag har dottern Ru som är 10, samt bonusbarnen Olle och Lovisa som är 22 och 25.

En solig dag aktiveras helst med: Dyker utanför Väderöarna och badar med familjen.