Träffa Jenny Westerberg

posted in: Artiklar, Intervjuer
Jenny Westerberg jobbar på Niras och är sedan årsmötet 2025 med i styrelsen för Nätverket Renare Mark. Jenny sitter idag med som suppleant för styrelsen. Nedan får du lära känna henne ännu mer!
Vem är Jenny?
En driven kvinna som inte tvekar för att hugga tag och jobba för att komma dit hon vill.
Hur länge har du jobbat med förorenad mark?
Sen jag tog min examen från universitetet, det är 13 år sedan. Mitt första jobb var en tvåårig projektanställning som MIFO-inventerare åt Länsstyrelsen i Jönköping.
Har du tidigare erfarenheter sedan innan?
Jag kom ut som färsking i branschen utan någon erfarenhet mer än det som universitetet skickade med i form av ämneskunskaper i miljökemi och geologi. Sen har jag lärt mig av alla fantastiska kollegor och projekt som jag har fått varit med och arbetat i.
På NIRAS – vad jobbar du med där?
Jag jobbar med alla delar i utredningar kring förorenade områden, som historiska inventeringar, inledande och fördjupande undersökningar, riskbedömningar, åtgärdsutredningar och miljökontroller vid saneringar. Det är otroligt varierat och kul.
Kommer du ihåg hur du fick kännedom om att Renare Mark finns?
Det var när jag arbetade som MIFO-inventerare. Vi i arbetsgruppen fick alla åka på ett vårmöte och jag minns att jag tänkte ”Det här! Det är ju precis vad som behövs!”. Vi hade diskuterat massor av olika frågeställningar i vårt arbetet, kollegor emellan, och själv sitter en ju inte på alla svar. Jag kom tillbaka med en känsla av att det verkligen är bra att Nätverket Renare Mark finns, så kunskap och erfarenheter delas inom branschen. Det gör att alla slipper sitta själva, på sin egen kammare och försöka uppfinna hjulet ensamma.
Vad blir din roll i styrelsen för Renare Mark?
Jag är invald som suppleant och jag kommer hjälpa till med styrelsens arbete kring anordnandet av seminarier och branschmöten.
Varför tänker du att Renare Mark är viktigt för branschen? Vad är ett viktigt uppdrag för styrelsen?
Det är ett väldigt bra sätt att arbeta på, att olika aktörer i branschen delar kunskap och erfarenheter med varandra. Det bidrar till att arbetet med miljö- och hälsoskadliga ämnen i miljön drivs på ett så bra sätt som möjligt. Vi kan alla lära av varandra och jobba tillsammans mot samma mål. Styrelsen i nätverket samordnar och skapar förutsättningarna för att mötesplatser och möjligheter till kunskapsdelning kan ske.
Vad är din favoritsyssla när det gäller att jobba med förorenad mark?
Jag älskar riskbedömningar och arbetet med den konceptuella förståelsen kring en föroreningssituation. Var finns föroreningen, hur sprids den och för vem samt på vilket sätt utgör föroreningen en risk? Det är själva grunden till varför något behöver åtgärdas och tas om hand.
5 snabba
bor – Älvsjö, söder om Stockholm
familj – man och två barn
favoritmat – efterrätter
gör helst på fritiden – läser böcker
mest intressanta föroreningen – klorerade lösningsmedel