SGF – Provtagningsmetoder av jord vid båtuppställningsplatser

posted in: Aktuellt

Varv, hamnar och båtuppställningsplatser är ofta kraftigt förorenade områden och det är inte ovanligt att jorden på dessa områden innehåller halter som motsvarar farligt avfall. Andra projekt har påvisat problematik med provtagningsmetoder och labbmetodik för att erhålla representativa replikat vid provtagning på båtuppställningsplatser, framförallt kopplat till tennorganiska föreningar och irgarol.

Då det finns flera tusen båtuppställningsplatser i Sverige, varav flertalet drivs av föreningar med begränsade ekonomiska medel behövs en metodik för att undersöka dessa effektivt. Områdena bedöms ha liknande föroreningsproblematik och liknande jordarter i det förorenade skiktet varför en standardmetod bör kunna vara tillämpbar på de flesta områdena. Svenska Geotekniska Föreningar har därför genomfört ett pilotprojekt för att ta fram en metodik för att testa lämpliga metoder och söker nu medfinansiärer för att genomföra projektet i full skala.

Syftet med projektet är att testa, identifiera och beskriva metoder för att undersöka och utvärdera föroreningar i jord vid varv, hamnar och båtuppställningsplatser och andra heterogent förorenade områden med partikelbundna föroreningar så som t.ex. skjutbanor, plantskolor och bangårdar/banvallar. Att hitta en ”lagom” nivå på fält- och laboratorieundersökningarna är ett viktigt mål för projektet. Planen är att utföra experiment och försök för utveckling av provtagningsmetoder både i fält och på laboratorium.

Projektresultatet sammanställs i en rapport med rekommenderade riktlinjer för hur provtagning av båtuppställningsplatser bör genomföras. Rapporten kommer att finnas fritt tillgänglig på Åtgärds- och Undersökningsportalen samt genom SGF:s hemsida.

I nuläge söks finansiering för att kunna genomföra  projektet som förväntas genomföras under ca tre år. Kontakta Leo Regazzoni om du är intresserad av att veta mer.