Träffa Patrick van Hees

Denna månad träffar vi Patrick van Hees. Många av oss har troligen lyssnat på hans föredrag både på Vårmöten och vid seminarier som Renare Mark anordnar. Patrick är verkligen engagerad i frågor som berör förorenade områden och kemiska analyser. På ett pedagogiskt sätt med inslag av humor hjälper han oss förstå nya framsteg och utmaningar kring föroreningar utifrån våra egna preferenser.

Vad arbetar du med och hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
Jag arbetar som affärsutvecklare på Eurofins och adjungerad lektor på Örebro Universitet. En vanlig dag på jobbet blir som för många andra; en massa e-mail, teamsmöten och skrivande, men också intressanta möten och samtal internt och med kunder.

Vad driver dig i ditt yrkesliv och vad får du din inspiration ifrån?
Jag tycker alltid det är roligt att lära mig mer om saker och förstå samband. I min roll får jag ”lyxen” att arbeta inom flera områden såsom laboratorieverksamhet, akademi/forskning och marknad, vilket är väldigt inspirerande.

Vad har du tyckt varit roligast i din yrkeskarriär hittills?
Tidigare, när jag själv forskade aktivt, var det nog att förstå hur stor del av markrespirationen som kan utgöras av nedbrytning av små organiska substrat (ex rotexsudat). Nu de senaste åren är det att ta del av utvecklingen inom PFAS-området och då inte minst aktiviteterna inom vårt PFAS competence centre.

Hur kom du i kontakt med Nätverket Renare Mark?
Minns inte för att vara ärlig. Men vet att jag åkte på mitt första Vårmöte (eller om det var Höstmöte som också arrangerades då) 2005. Snart 20 år sedan….

Till sist…

Vad tycker du om föreningen Nätverket Renare Mark och den mötesplats som föreningen försöker skapa för oss som arbetar med förorenade områden?
Renare Mark fyller en viktig funktion för alla intressenter inom EBH. Just genom att vara en obunden organisation ger nätverket möjlighet till en öppen dialog. Jag satt med i den nationella styrelsen 2016-2020 och sitter numera i styrelsen för region Väst. Uppdragen har varit och är väldigt givande och kul.

 

Vem är Patrick? Jag som person drivs av att lära mig mer och (förhoppningsvis) kunna förmedla detta på ett bra sätt som hjälper andra vidare.

Bor: Lidköping

Familj: Fru och två utflugna barn (+ en gammal katt 😊)

Utbildning: Docent i analytisk markkemi

Favoritmat: Vegetarisk mat av olika slag, gärna indiskt

Gör helst på din lediga tid: Tyvärr blir det inte alltid så mycket tid över, men då får det bli familj, hus och lite motion.