Träffa Carla Lif

Denna månad träffar vi Carla Lif, vår nya sekreterare i styrelsen. Carla var med i  styrelsen för ett antal år sedan och vi är glada att ha henne tillbaka. Carla är miljöchef för Saab-koncernen.

Hur och när  kom du i kontakt med Renare Mark?
Jag kom i kontakt med Renare Mark när jag arbetade med förorenade områden och due diligence-frågor (dd) på Electrolux. Jag kände ett stor behov av att träffa andra i branschen eftersom jag jobbade ensam med dessa frågor och saknade någon att bolla idéer med. Det gjorde att jag sökte mig till Renare Mark.

Vad tycker du är roligast inom ditt arbete?
Här på Saab jobbar jag väldigt brett. Frågor kopplade till förorenade mark, dd och verksamhetsnära frågor som tillståndsärenden och miljöförbättringar (resursförbrukning och cirkuläritet). Det är utmanade arbeta ”så pass spritt” men jag gillar att ha många bollar i luften och blir ju aldrig uttråkad. Vår bransch är (tyvärr) på uppgång på grund av aggressionskriget i Ukraina. Europa upprustar för fullt för att kunna öka våra gemensamma försvarsförmågor. Jag känner en stolthet över av att få vara med på ett hörn för att bidra till att det vi gör blir så hållbart som möjligt.

Hur ser en ”vanlig” dag ut på jobbet?
Ja, det kan vara precis vad som helst som dyker upp. Skapa kommunikationsmaterial, utbildningsmaterial, granskar en miljöutredning, många möten eller inga möten, att jag jobbar med våra revisionsplanering. Det finns ingen vanlig dag då arbetet är så pass omväxlande.

Varför har du valt att arbeta med förorenade områden?
Förorenade områden kom in i bilden av en slump.

Jag började jobba med dd som konsult redan 1994 i USA, där jag är född och uppvuxen. Det var från början ett ’side gig’ under min studietid när jag utbildade mig till geolog. När jag 1995 immigrerade till Sverige fanns inte dd i någon större omfattning eller hade renat ut av inte börjat att användas här. Det var inte lätt att förklara vad jag hade jobbat med. Jag vidareutbildade mig inom Hållbarhet. Jag har även jobbat som NO-lärare (min första karriär), samt EHS (miljö, hälsa och arbetsmiljö) direktör.

Vad fick dig att tacka ja till ett styrelseuppdrag i Renare Mark?
Första gången jag var med i styrelsen, när jag fortfarande arbetade på Electrolux, var det riktigt roligt och givande att vara med. Supertrevliga styrelsemedlemmar! Det är lika roligt idag. Jag gillar kreativiteten och drivet. Arbetet för att medlemmarna ska få ut det mesta av nätverket som möjligt.

Till sist….

Om du fick frågan varför ska man välja att engagera sig i Renare Mark styrelse – vad  skulle du svara då?
Positiva vibbar, gemenskapen, att kunna utveckla nätverket och göra det fortsatt aktuellt och givande för medlemmarna.

Bor: i Uppsala med fritidshus i Norrtälje

Familj:  Man, två vuxna barn och ett vuxet bonusbarn

Utbildning:  NO-lärare, geolog, hållbarutveckling (magister)

Favoritmat: Tabbouleh och annan ”mellanöstern mat” samt riktig autentiskt mexikansk mat som jag passar på och käkar när jag åter ’hem’ till USA.

Gör helst på din lediga tid:  Gardening is my passion!