Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Studieresa till intressanta objekt i Västra Götaland

2018-05-23 @ 09:15 - 2018-05-24 @ 16:15

Nätverket Renare Mark bjöd i maj 2018 in till två intressanta dagar  där de besökte flera spännande projekt i Västra Götaland. Temat för studiebesöket var hantering eller sanering av förorenade områden- olika typer av utmaningar.

Dag 1 inleds med besök på Akzo Nobel PPC (f.d. EKA Bohus). Där pågår Sveriges största privatfinansierade sanering av främst dioxiner och kvicksilver. Efter lunch åker vi vidare till Nol för att höra om vägen till statsbidrag för sanering inför bostadsbyggande och utmaningar för kommunen som huvudman. Vi får också lyssna till hur kommunen hanterar ett allvarligt förorenat område med svår skred-problematik med många pågående verksamheter och flera ansvariga. Därefter åker vi ut på ett studiebesök vid Älvängens västra industriområde för att sedan bege oss till Rosers Hotell i Skara där vi avnjuter en god middag.

Dag 2 inleds vid Ranstadverken där det tidigare brutits uran och som är på väg att bli Sveriges andra miljöriskområde. Vi får lyssna till både fastighetsägare och Länsstyrelsens syn på projektet innan vi med buss tar oss runt på området. Ytterligare ett objekt kommer besökas under eftermiddagen, var det blir meddelas inom kort.
Dagarna bjuder på en bred skara av föredragshållare från bland annat Akzo Nobel, Ale kommun, Structor Miljö Väst, Norconsult, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Ranstad Minerals.

Inbjudan
Program

Presentationer:

Projekt Terra – hur regleras saneringsåtgärder på bästa sätt?, AkzoNobel – Hans Björkman, Sweco
Stadsbidraget – Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland
Undersökning och projektering – Fredric Engelke, Structor Miljö Väst
Planläggning av förorenad mark vid bostadsbyggande – Lena Hedlund, Ale kommun
Kommunen som huvudman, Torbjörn Andersson – Projektledare, Ale kommun
Efterbehandling vid f.d. uranbrytning -Urban Lindqvist, Länsstyrelsen Västra Götaland
Ett miljöriskområde bildas – Anna-Karin Davidsson, Länsstyrelsen Västra Götaland

 

Detaljer

Börjar:
2018-05-23 @ 09:15
Slutar:
2018-05-24 @ 16:15
Evenemang Kategorier:
, ,