Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Studiebesök – termisk in situ-sanering av f d Nymans Mekaniska Industrier i Uppsala

2018-05-22 @ 13:00 - 15:00

Nätverket Renare Mark Mälardalen bjuder in studiebesök den 22 maj 2018 vid pågående termisk in situ-sanering av klorerade lösningsmedel vid kvarteret Noatun i centrala Uppsala.

Bakgrund

I kvarteret Noatun i centrala Uppsala har det förekommit mekanisk verkstad och metallbearbetning mellan 1899-1963 där främst cyklar tillverkats i Nymans Mekaniska Verkstäder, men även mopeder, MC, trädgårdsmaskiner, båtmotorer, krigsmaterial mm. Föroreningar från bl a avfettningsmedel och eldningsolja har påträffats i mark och även klorerade lösningsmedel, främst i form av trikloreten. Huvuddelen av markföroreningen finns belägen i ett skikt av lera på ca 3-7 m djup och i ett moränskikt på ca 7-9 m djup.

Efterbehandlingen genomförs och finansieras av Uppsala kommuns Industrihus (Ihus) i samband med ombyggnation av den f d industribyggnaden, som Ihus har ägt sedan 1990-talet och som sedan dess också har varit kontor. Samtidigt med saneringen pågår en omfattande grundförstärkning av byggnaden p.g.a. förruttnelse av den gamla trägrundläggningen samt förändrad lastfördelning i stommen efter flera ombyggnader.

Efterbehandlingen utförs med metoden ET-DSPTM som är en vidareutveckling av tekniken ERH (Electrical Resistance Heating). Ihus har handlat upp Geoserve som utför saneringen i samarbete med det kanadensiska företaget McMillan-McGee. Ramböll är byggledare för entreprenaden och Geosigma har hand om miljökontroll och är miljötekniskt stöd under utförandet. Ramböll och Geosigma har även varit delaktiga under tidigare undersökning, utredning samt projektering inför efterbehandlingen.

De förberedande arbetena, som innefattande bl a installation av värmeelektroder, temperaturgivare och extraktionsbrunnar samt uppbyggnad av ett ledningssystem och en avancerad behandlingsanläggning för rening av den förorenade vätska och gas som extraheras, utfördes under vintern 2017/2018. Driften av saneringsanläggningen påbörjades i mitten av mars 2018 och är planerad att avslutas i augusti 2018.

Tid och plats

Vi samlas kl 13 i Industrihus lokal på Salagatan 18 A, Uppsala. Studiebesöket beräknas att pågå till kl 15.

Anmälan senast den 15 maj till emma.platesjo@wescon.se. Deltagarantalet är begränsat till max 25 personer, först till kvarn!

Ta med egen hjälm, varselväst, oömma kläder och skor!  – det rekommenderas att ha långärmat och långbyxor och hela skor (det vill säga, ha inte sandaler eller andra öppna skor). Studiebesöket är kostnadsfritt.

Details

Date:
2018-05-22
Time:
13:00 - 15:00
Event Category: