Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Renare Mark Region Mälardalen bjuder in till årsmöte och webbinarium om Think Pinks mellanlagringsplats i Kagghamra

8 mars @ 14:00 - 16:00

Vi inleder med årsmöte och fortsätter därefter med webbinarium om Think Pinks mellanlagringsplats för avfall i Kagghamra och Kassmyra i Botkyrka kommun.

En del av fastigheten Ström 1:1, i Kagghamra Hamn i Botkyrka, har till 2018 använts som mellanlagringsplats för återvinning av plast, papp och trä. Därefter har det sannolikt lagrats mer osorterat avfall, troligen till övervägande del byggnadsavfall på platsen. En brand uppstod i avfallet i november 2020, varpå branden släcktes med vatten. Den 23 dec 2020 började avfallet återigen brinna. Det konstaterades även att det fanns risk för skred vid avfallshögen. På grund av skredrisken, förekomst av skyddsvärt grundvatten och närheten till ytvatten bedömdes det inte möjligt att släcka branden med vatten varpå Brandförsvaret byggde tryckbankar för att förebygga skred och därefter täckte avfallshögen med i huvudsak av sand och silt. Avfallshögen är nu övertäckt och ligger kvar på området, temperaturmätningar görs kontinuerligt för att kontrollera avsvalningsprocessen. Till följd av branden finns det risk för spridning av miljöfarliga ämnen från området, både under pågående brand samt efter att högen övertäckts. Från det att den andra branden startade har undersökningar för att kontrollera föroreningsspridningen från branden genomförts av Liljemark Consulting (jord, grundvatten, ytvatten, växter etc). Andra aktörer har även undersökt föroreningsspridning till luft.

Under webbinariet kommer Ksenija Orlovskaya Köll från Liljemark Consulting att ge en kort historik (hur har avfallet hamnat där), beskrivning av området, vilka olika undersökningssteg som har genomförts och resultat från dessa samt vidare hantering av området.

Efter detta kommer Pernilla Ljungren från Ragnsells berätta om omhändertagandet av avfallet från Think Pinks andra mellanlagringsplats i Kassmyra där Ragnsells är mottagare för avfallet.

Datum och tid: Tisdagen den 8 mars 2021, Årsmöte kl. 14.00 Webbinarium 14.30-16.00
Plats: Teams (länk kommer i separat mail den 7/3 till de som anmält sig.
Kostnad: GRATIS.
Anmälan: Sker via denna länk senast 7/3.

Frågor besvaras av Emma Platesjö, (emma.platesjo@wescon.se).
Varmt välkomna hälsar styrelsen NRM Mälardalen

Detaljer

Datum:
8 mars
Tid:
14:00 - 16:00
Evenemang Kategori: