Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Frukost och intressanta föredrag samtidigt!

2022-03-04 @ 08:00 - 08:30

Renare Marks tematiska avdelningar Sediment och Vatten välkomnar dig till det första digital seminariet i en frukostseminarieserie. Konceptet går ut på att lyssna till korta seminarier på ca 30 minuter samtidigt som du avnjuter din frukost!

Först ut är en spännande presentation av Johan Nordbäck (Structor) och Tobias Berglin (SGU) om projektering, teknikval och utmaningar vid en större pågående sedimentsanering i en ytvattentäkt (sjön Tisaren vid Åsbro).

Muddring av kreosotförorenade bottensediment i ytvattentäkt
Åsbro f.d. impregneringsanläggning i Askersunds kommun är ett av Sveriges mest omfattande efterbehandlingsobjekt där SGU agerar huvudman för avhjälpandeåtgärder.

Projektet är nu i inne i den fjärde etappen som avser de förorenade bottensedimenten i sjön Tisaren och dess tillflöde Estaboån. Åtgärderna består i muddring, avvattning och kvittblivning av ca 30 000 m3 sjösediment och därtill ca 10 000 m3 strandnära jordmassor. Ca 60 – 100 000 m3 vatten från avvattningsprocessen behöver dessutom renas innan det kan släppas tillbaka till sjön Tisaren som utgör dricksvattentäkt för Kumla och Hallsbergs kommuner.

En kombination av grävmuddring och sugmuddring med efterföljande avvattning i geotuber tillämpas och vattnet renas genom en storskalig kolfitrering. Den föregående projekteringen och tillståndsansökan vid Mark- och miljödomstolen har omfattat bl.a.  lab- och pilotskaleförsök, modellering av föroreningsspridning och riskbedömningar.

Tobias Berglin (SGU) och Johan Nordbäck (Structor) kommer att berätta om vägen fram till genomförandet som nu pågår för fullt, med fokus på projektering och teknikval.

Läs mer och  anmäl er här!

Detaljer

Datum:
2022-03-04
Tid:
08:00 - 08:30
Evenemang Kategorier:
,