Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Lunchwebbinarium – Rening av PFAS och hantering av förorenade massor med hjälp av tågtransport

22 november @ 11:00 - 12:00

Lyssna till två föredrag under webbinariet. Information om respektive föreläsning nedan:

Föreläsning 1 – PFAS (SAFF-Surface Active Foam Fractionation)
För PFAS-förorenat vatten kan både jonbytare och kol användas, men också den nya hållbara tekniken SAFF -Surface Active Foam fraction, där PFAS renas med hjälp av luft. Vilken metod som lämpar sig bäst beror på vilken typ av PFAS-ämnen som skall renas, vilka flöden som skall hanteras och typ av vatten.

Envytech presenterar åtgärdstekniken SAFF för PFAS-förorenat vatten. SAFF är en åtgärdsteknik som inte använder filtermaterial, endast luft och el, och är därmed helt okänslig för såväl andra föroreningar såsom metaller eller organiska ämnen, partiklar, pH, näringsämnen eller annan vattenkemi. Tekniken består av 3 steg vilket beskrivs närmare på webbinariumet.

Föreläsare:
Helena Hinrichsen
Head of Revolution & Development Envytech Solutions AB

Föreläsning 2 – Tågtransport av förorenad jord i stor skala från Järpen, Åre
Järpens industriområde i Åre kommun har en lång historia med tidigare verksamheter bakom sig där det bland annat bedrivits sulfitfabrik, pappersbruk, spritfabrik och träsliperi. Området är till stor del förorenad med kisaska som är en restprodukt som uppstår vid tillverkning av svavelsyra och innehåller höga halter av arsenik, bly, koppa, zink, kadmium och kobolt. Totalt beräknas ca 21 000 ton kisaska schaktas upp och transporteras till Dåva DAC (Umeå) för deponering. Avståndet enkel väg till anläggningen är 447 km och SGU utredde i projekteringsstadiet möjligheterna att transportera den förorenade jorden till mottagningsanläggningen via järnväg. Ett arbete som nu är pågående.

Genom att transportera förorenade massor med tåg i stället för lastbil reduceras koldioxidutsläppet avsevärt. Med presentationen kommer miljöberäkningar presenteras för att belysa miljövinsten samt den totala samhällskostnaden beräknat i utsläpp. Även praktiska detaljer kring transporterna och vilka lärdomar som vi tar med oss för att ytterligare kunna optimera transportmetoden i framtiden.

Föreläsare:
Niklas Jacobsen, Sortera Materials

Anmälan görs via denna länk.

Varmt välkommna!

Styrelsen Region Norr

Detaljer

Datum:
22 november
Tid:
11:00 - 12:00
Evenemang Kategori: