Lär känna Helena Nord

posted in: Intervjuer, Nyhetsbrev

Denna månad träffar vi en till av våra nya ledamöter i styrelsen, Helena Nord, som arbetar på Sheeba Environmental Engineering. Helena har varit föreläsare vid våra evenemang och senast kunde flera av oss som deltog vid Vårmötet lyssna till hennes föredrag.

Vad arbetar du med och hur sen en vanlig dag ut på jobbet?
Jag arbetar med projektering och åtgärd av förorenade områden med fokus på in situ-saneringar av alla dess slag. Letar ständigt efter nya forsknings- och utvecklingsprojekt och nya tekniker att testa! En vanlig dag på jobbet så sitter jag framför datorn, men på den finns så mycket spännande! Vissa dagar avlöser mötena på Teams varandra, eller så sitter jag och klurar på lösningar till ett kommande eller pågående projekt. Det blir också en hel del text att skriva. Men något av det roligaste jag vet är att åka ut och berätta om in situ i olika sammanhang eller komma ut på platsbesök!

Hur kom du i kontakt med Nätverket Renare Mark?
Renare Mark har alltid funnits närvarande i mitt yrkesliv, först i bakgrunden men mer och mer genom åren. I början försökte jag gå på regionala eller nationella träffar, och nu är årets stående höjdpunkt Vårmötet! Tidigare i år fick jag frågan från valbreredningen om jag ville vara med i nationella styrelsen och självklart tackade jag ja!

Du blev invald i styrelsen för Nätverket Renare Mark vid årsstämman. Hur ser du på ditt kommande uppdrag och vad önskar du vilja bidra med i styrelsens arbete?
Jag vill vara med och bidra med tankar och idéer ur ett genomförandeperspektiv. Förhoppningen är att tillsammans med de andra i styrelsen kunna arbeta fram intressanta seminarier och aktiviteter för medlemmarna. Det blir säkert en inlärningsperiod i början, men det är alltid spännande att få komma in i ett nytt sammanhang och se vilka idéer som jag kan bidra med.

Vad har du tyckt varit roligast i din yrkeskarriär hittills?
Två saker: Alla projekt som jag har fått vara med om att följa till dess att saneringen är klar och godkännande från tillsyn har kommit, och alla fantastiska människor som jag har träffat. ”Kollegorna i branschen” som känns som mina kollegor fast vi inte alltid (eller faktiskt ganska sällan) har samma arbetsgivare!

Vad inspireras du av när det gäller ditt yrke?
Att få vara med i sammanhang där specialister inom olika områden och tillsammans arbeta fram lösningar och strategier för att åtgärda ett förorenat område. Eller personer som har satsat stenhårt på att utveckla sin idé och få vara med när den testas i fält. Tanken att ingenting är omöjligt…

Till sist…

Vad anser du är mest utmanande när det gäller arbetet med förorenade områden … nu och framåt?
Att öka takten är aktuellt i många olika sammanhang för tillfället, och där tycker jag att spridning av kunskap är viktigt. En annan utmaning rör det faktum att jag hör så många som har mycket att göra och söker personal men har svårt att rekrytera…

 

Vem är Helena? Jag har svårt att säga nej till en utmaning (kanske därför jag älskar komplicerade saneringsprojekt) – men drog gränsen vid 1 veckas övernattning i snögrotta utan att ha sovit ute vintertid!

Bor: Eskilstuna

Familj: Man och två barn

Utbildning: I grunden har jag en magisterexamen i markvetenskap med miljöinriktning, men mycket (det mesta) har jag lärt mig på jobbet

Favoritmat: Gärna indiskt, eller något med fisk och skaldjur

Gör helst på din lediga tid: Pysslar i trädgården, bakar eller ut och röra på mig