Träffa Paulina Rautio

posted in: Intervjuer, Nyhetsbrev

Denna månad träffar vi Paulina Rautio. Paulina är miljöjurist och driver sitt företag Paneo AB i Luleå. Paulina är också ordförande i region Norr. 

Varför valde du att studera juridik en gång i tiden?
Juridiken var faktiskt mitt andrahandsval för att jag inte kom in på den utbildning jag önskade även om jag tyckte att det verkade intressant efter att jag läst affärsjuridik på gymnasiet.

Hur kom du in på arbetsfältet förorenade områden?
Jag blev intresserad av miljörätt när jag jobbade på mark- och miljödomstolen och kom in på förorenade områden när jag fick en tjänst som miljöjurist på miljötillsynsenheten på Länsstyrelsen Skåne. Där upptäckte jag bland annat hur kul det var att göra ansvarsutredningar. Det är som att lägga pussel där du skapar en bild av hur verksamheten bedrivits.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
Ena dagen kan jag sitta i Teams-möten med olika projektgrupper i de tillståndsprövningar jag är ombud i för att bestämma hur vi ska arbeta vidare med olika frågeställningar medan andra dagar kan bli skrivdagar då jag klurar på hur jag ska formulera tillståndsansökningar, rapporter eller yttranden av olika slag.

Vad driver dig i ditt yrkesliv och vad får du din inspiration ifrån?
Jag drivs av utveckling och lärande. Jag jobbar i ett område där det konstant händer saker och jag får hela tiden lära mig om nya sorters verksamheter. Jag får min inspiration från böcker, poddar och av att träffa andra människor i olika sammanhang.

Vad har du tyckt varit roligast i din yrkeskarriär hittills?
Att jag fått göra så mycket olika saker och lära mig om hur många saker i samhället fungerar som jag inte visste ens existerade innan jag snöade in mig på miljörätt. Jag tycker också det är roligt att besöka olika sorters verksamheter och se hur det går till i verkligheten.

När och hur kom du i kontakt med Nätverket Renare Mark första gången? Vad fångade ditt intresse?
Det var nog på länsstyrelsen. Jag minns inte riktigt vad det var som initialt fångade mitt intresse, men jag gillar att lära mig nytt så det var nog det.

Till sist….

Om du fick frågan från någon varför ska man välja att engagera sig i styrelsen i Region Norr, vad skulle du svara då?
Du blir del av ett trevligt gäng med mycket kunskap om vad som händer i regionen. Dessutom får du möjlighet att vara med och bestämma vad vi ska göra och därmed även delta i en massa intressanta arrangemang.

 

Bor: Luleå

Familj:  Föräldrar, en bror och syster samt två fantastiska systerdöttrar

Utbildning:  Jur. kand, ek. magisterexamen och en massa högskolepoäng.

Favoritmat: Pasta med pesto

Gör helst på din lediga tid:  läser och tränar, speciellt cykling på sommaren.