Träffa Fredrika Stanne, rådgivare på Avfall Sverige

posted in: Intervjuer, Nyhetsbrev

Fredrika är rådgivare i kommunernas branschorganisation för avfallshantering, Avfall Sverige. Fredrika är utbildad miljövetare men även examinerad sommelier. En positiv och glad person som tycker om att arbeta med människor på olika sätt och älskar att lära sig nya saker.

Vad innebär ditt uppdrag i Avfall Sverige?
Jag jobbar som rådgivare mot deponi och avfallsanläggningar och jag har även frågor om avfallsbränsle och askor på mitt bord. I min roll försöker jag stötta våra medlemmar på bästa sätt, bland annat genom att samordna medlemmar i arbetsgrupper, planera utbildningar, svara på remisser, planera utvecklingsprojekt och ta fram stödjande rapporter och handböcker.

Varför valde du att arbeta med avfallsfrågor?
Avfallsfrågor är spännande och speglar vårt samhälle på ett så tydligt sätt. Jag började arbeta med energifrågor efter min examen och halkade då in på avfallsförbränning och miljöfrågor kring det. Sedan var jag fast. Jag upplever också att medarbetare i branschen är så öppna och tillmötesgående. Människor vill väl och branschen vill hela tiden utvecklas.

Hur ser en vanlig dag ut för dig på jobbet?
Det varierar otroligt mycket, ingen dag är den andra lik. En dag sitter jag och svarar på medlemsfrågor via mail eller telefon, för att därefter sitta i ett möte med en av våra arbetsgrupper för att diskutera ett pågående projekt eller ett remissvar på ett regeringsuppdrag. Vissa dagar granskar jag projektrapporter inför publicering, eller har dialog med föreläsare som ska undervisa på en av våra kommande kurser. Vi deltar även i flera externa nätverk och projekt.

Vad tycker du är mest utmanande i ditt arbete inom Avfall Sverige?
Det finns alltid nya saker att lära sig! Även om jag jobbar som rådgivare, behöver jag hela tiden ta hjälp av våra kompetenta medlemmar.

Vad driver dig i ditt yrkesliv och var får du din inspiration ifrån?
Att känna att jag gör något bra! Att jag hela tiden utvecklas. Samtidigt älskar jag att arbeta med människor, att samordna frågor och att få människor att samverka.

Till sist…

Vilken är den viktigaste frågan för era medlemmar som du arbetar med just nu?
Går inte att välja en…. men avsättning av slaggrus är en viktig fråga. Vi har också ett stort fokus på PFAS, både när det gäller lakvatten och förorenade massor. Vi jobbar också för att ta fram en strategi för att minska metanutsläpp för avfallsbranschen.

Bor: Malmö

Familj: Fästman

Favoritmat: Fisk och skaldjur

Gör helst på din lediga tid:  Dricker vin med min fästman, tränar, umgås med vänner eller målar tavlor.