Träffa Linnea Ljung ordföranden i Region Väst

posted in: Intervjuer, Nyhetsbrev

I årets första nyhetsbrev tar vi oss en närmare titt på Linnea Ljung. Linnea har vi lyssnat till vid både Vårmöten och seminarium. Det som utmärker Linnea är hennes stora engagemang i miljöjuridiska frågeställningar och förmågan att fånga lyssnarens uppmärksamhet. Linnea är också en driven ordförande i Region Väst. Vad ni kanske inte känner till är att hon gärna tar och river av en och annan sång både på scen och hemma i vardagsrummet.  

Hur kom det sig att du valde inriktningen miljöjuridik under din studietid?
Jag valde faktiskt bara miljörätt som fördjupningskurs i brist på andra lockande alternativ.  Men det visade sig vara den roligaste och mest engagerande kursen under hela utbildningen, jag fastnade direkt för rättsområdet.

Hur kom du i kontakt med Renare Mark första gången?
Det var i samband med att jag fick frågan om att tala på Vårmötet i Göteborg 2016. Temat var ” Kommunikation och samhällsnytta – att samverka för en bättre miljö”. Henrik Fexus gästföreläste om icke-verbal kommunikation och pausgympan bestod av afrikansk dans. You had me at hello…

Vilka fördelar ser du med att vara engagerad i Renare Mark?
Renare Mark är ett förhållandevis unikt forum då det ger utrymme för så många olika yrkeskategorier och perspektiv. Om man jobbar med förorenade områden är det nog ett oslagbart sätt att snabbt knyta kontakter med personer som jobbar i alla olika delar av branschen.

Hur ser en vanlig dag ut för dig på jobbet?
De finns få ”vanliga” dagar på mitt jobb och det är en stor del av charmen. Ibland är jag på förhandling i domstol, ibland är jag på platsbesök på industri eller på en råmark i naturen någonstans i Sverige. Ibland håller jag utbildningar inom miljöjuridik och andra dagar sitter jag vid förhandlingsbordet i samband med förvärv och överlåtelser av bolag eller fastigheter. Men nästan varje dag arbetar jag med komplexa juridiska och strategiska frågeställningar i några av landets mest utmanande projekt, och det tillsammans med skickliga yrkespersoner inom olika kunskapsfält. Det är en superlyx.

Vad har varit mest spännande i din yrkeskarriär hittills?
Oj, det går nog inte att svara på. Som advokat har jag dessutom tystnadsplikt och får sällan prata om de projekt jag jobbar med. Men jag har fått arbeta med flera otroligt häftiga projekt under mina drygt 15 år i yrket. Det roligaste är ändå att få jobba i nära samarbete med klienter under många års tid och hjälpa dem genomföra miljöprojekt som ofta är avgörande för deras verksamhet.

Vilka är de främsta erfarenheterna som du fått under dina år som ordföranden i Region Väst?
Att det händer så mycket! Vi i styrelsen försöker ju hålla örat mot marken så att nätverket kan belysa de mest aktuella ämnena, så som ledamot får man en god inblick i mycket som sker. Som ordförande i en regional avdelning deltar jag i den nationella styrelsens möten och får då även en inblick i de andra regionala avdelningarnas arbete. När pandemirestriktionerna upphörde var det också lärorikt att förstå hur stort behovet är av att träffas fysiskt. Det går att tillgodogöra sig föredrag genom ett webinarium, men det är betydligt svårare att knyta de värdefulla kontakterna.

Till sist …

Om du fick frågan varför man ska vara med i styrelsen i Region Väst, hur skulle du svara då?
Det är ett roligt och effektivt sätt att hålla sig uppdaterad på området samt hålla liv i och utöka sitt nätverk med personer från olika delar av branschen. Dessutom får du arbeta tillsammans med skickliga och engagerade personer och vara med att påverka nätverket i önskad riktning.

Bor: Nära det älskade havet i Billdal sydväst om Göteborg.

Familj: Maken Åke, dottern Ru (8), bonusbarnen Olle (20) och Lovisa (22) samt dvärgskäggagamen Norbert.

Favoritmat: Skaldjur.

Gör helst på din lediga tid: Rör på mig! Helst tillsammans med familj eller vänner, om det så är dans, taekwondo, promenad, lekland med dottern eller löprunda.