Intervju Maria Sundesten, Renare Marks nyhetsbrev maj 22

posted in: Intervjuer

I maj månads nyhetsbrev träffar vi Maria Sundesten som är Regionchef på Sweco. Maria var en av våra fantastiska moderatorer på Renare Marks Vårmöte i Malmö. Maria har dessutom varit både koordinator och ordförande för Nätverket Renare Mark i nätverkets begynnelse. På fritiden är Maria en äventyrare som älskar att segla och åka skidor. 

Vad var det bästa med årets Vårmöte?
Jag tycker att årets föredrag höll riktigt hög klass men som vanligt på Renare Marks Vårmöten så är det mötet med alla kollegor i branschen som är det allra bästa.

Du har ju varit engagerad i Nätverket Renare Mark länge, vad tycker du är Renare Marks styrka?
Nätverket är en fantastisk plattform för att mötas på en neutral arena och byta kunskap och erfarenhet. Vi är alla där på lika villkor och med en gemensam vilja att föra vår bransch framåt. Sen vill jag också lyfta fram nätverkets betydelse för unga i branschen.

Nätverket har ju fyllt 20 år, vad är ditt roligaste minne från Renare Mark?
Ojoj vilken svårt fråga, det har ju hänt så mycket roligt men om jag måste välja så säger jag Studieresan till England som var ett av mina första möten med nätverket. Där fick vi bland annat besöka Greenwich Village som varit föregångare till många av nutidens miljöprofilområden i samband med stadsdelsutveckling.

Vad var det som fångade ditt intresse att arbeta med förorenade områden?
Jag tyckte det var spännande med geokemiska kretslopp och hur olika ämnen kan transporteras i olika faser i olika medier. Detta förde mig in på åtgärder av förorenade områden och hur man kan använda olika ämnens egenskaper för att åtgärda en förorening, så otroligt spännande!

Vad är det roligaste du har gjort i ditt yrkesliv hittills?
Jag har två spännande delar i mitt yrkesliv, tekniken och ledarskapet men om jag ska fokusera på den tekniska sidan är det roligaste jag gjort när jag jobbade med kemisk oxidation av klorerade lösningsmedel och biologisk nedbrytning av olja på en stålverksanläggning i Kanada. Ett gigantiskt projekt vid vägs ände.

När det kommer till din yrkesroll, hur ser en arbetsdag ut för dig?
Mina dagar består i huvudsak av möten med väldigt varierande frågeställningar, främst ledarskapsfrågor, affärer och verksamhetsutveckling. Eftersom jag är chef över en region med kontor på flera orter blir det också en hel del resande.

Till sist…
Vad tycker du är branschens största utmaning just nu och hur kan Nätverket Renare Mark bidra till förbättring
Jag tycker att hållbarhet är vår största utmaning, att få in hållbarhet i ett vidare perspektiv i våra utredningar och åtgärder. Här tycker jag att Renare Mark kan bidra genom att vi på våra möten och seminarier delar viktig kunskap och för en bra dialog mellan branschens olika aktörer.

 

Vem är Maria?
Jag är en aktiv person som gärna hoppar på roliga utmaningar. Jag gillar att träna, segla och åka skidor. Jag bor i stan men trivs bäst på havet eller uppe på ett berg. Älskar att vara utomhus!Bor: I lägenhet i Stockholm

Favoritsak: Segelbåten Magica

Favoritmat: Just nu är jag helt såld på vegetarisk Bibimbap

Gör helst på din lediga tid: Segla