Intervju med Anneli Liljemark

posted in: Intervjuer, Nyhetsbrev

Möt Anneli Liljemark som var med i uppstarten av Renare Mark för 20 år sedan. Anneli har deltagit vid flera olika evenemang som anordnats av Nätverket under åren och många av er känner igen henne som en inspirerade föreläsare och en engagerande moderator. Vad har Anneli att berätta om Nätverket och om sitt engagemang när det kommer till förorenade områden?

Vad fick dig intresserad till att vara med och starta Renare Mark för 20 år sedan?
Jag har alltid gillat att engagera mig i nätverk och föreningar. Att tillsammans med andra med samma intresse få träffas, byta erfarenheter och lära av varandra. När vi började prata om att starta ett nätverk så var det naturligt för mig att vilja vara med och starta detta.

Vilka framtidsvisioner hade du personligen för Nätverket då?
Vi tyckte att det saknades en mötesplats för alla i branschen som jobbar med förorenade områden. Inledningsvis hade vi idén om att det nog borde finnas några fler som ville vara med i ett nätverk. Vi gissade att det kanske kunde vara 100 personer eller nåt som ville vara med. Men, så fel vi hade, redan från starten var det många fler som ville vara med. På de första träffarna vi anordnade kom det fler och fler för varje möte.

Om du tittar i backspegel, lever nätverket upp till det som du önskade? Vad har förändrats?
Nätverket Renare Mark har alltid levt upp till eller överträffat de förväntningar jag hade när vi startade. Väldigt mycket är fortfarande det samma – att vara en mötesplats för alla oss som jobbar med förorenade områden, oavsett vilken roll vi har. En mötesplats där vi får byta erfarenheter och lära av varandra. Sen har ju nätverket utvecklats med nya mötesformer, regionala avdelningar och har alltid relevanta teman på sina möten.

När det gäller din yrkesroll, hur ser en vanlig dag ut för dig på jobbet?
Idag är jag VD för Liljemark Consulting. Det innebär att jag jobbar som konsult med utredningar av förorenade områden. Naturligtvis ägnar jag mycket av min tid till att leda och utveckla företaget, jobba med långsiktiga mål, kundrelationer mm.

Vad var det som fick dig att bestämma dig för att arbeta med förorenade områden?
Jag har alltid haft ett stort intresse för miljö och natur och valde att utbilda mig inom det. När jag började jobba 1995 var det tidigt i den här branschens utveckling. Jag hamnade därför i projekt inom förorenade områden och gillade från början blandningen av praktiskt arbete i fält i kombination med utredningsarbete.

Vad är det som får dig att fortfarande vara engagerad och drivande i arbetet med frågor som rör förorenade områden?
Nyfikenhet, viljan att göra saker bättre och alla fantastiska kollegor i branschen.

Till sist…

Några goda råd till oss som är engagerade i nätverket idag?
Fortsätt att värna om bredden och om öppenheten i mötesformerna och innehållet.

Vem är Du: Jag är en idérik, nyfiken person med stor passion för att leda och utveckla verksamheter
Utbildning: MSc Kemi
Bor: Hässelby
Familj: Christer, Agnes och Signe
Favoritmat: Vad som helst med solmogna tomater!
Gör helst på din lediga tid: Pysslar i mitt växthus