Intervju med Vibeke Johansson- vinnare av bästa exjobb 2019

posted in: Okategoriserade

Du vann pris för bästa exjobb 2019, vad betyder det för dig?
Det betydde väldigt mycket! En fin belöning efter många timmars arbete. Att jag dessutom skrev det själv, vilket ibland kunde vara tungt, gjorde att extra roligt. Priset blev en bekräftelse att jag gjort något bra.

Väldigt spännande exjobb, kan du berätta lite om det?
Under våren 2019 fick jag chansen att åka till Moçambique för att genomföra fältstudier till mitt examensarbete. Det var genom min handledare, Kenneth M. Persson på Teknisk Vattenresurslära på LTH som jag fick kontakt med Estêvão Pondja på Eduardo Mondlane University i Maputo. Estêvão blev sedan min biträdande handledare i examensarbetet. Syftet med min studie var att undersöka hur stora kolgruvor och lokal guldframställning påverkar vattenkvalitén i bifloder till Zambezifloden i Tete, en provins i centrala Moçambique. Vattnet från floderna används utan vidare rening som dricksvatten i byarna runtomkring. Det var två gruvor vi undersökte och två ställen där de vaskade guld. Arbetet bestod främst av fältstudier och insamling av vattenprover som sedan skulle analyseras. En del av analyserna från fältarbetet kunde jag själv genomföra på universitetet, en del skickade vi iväg till labb i Maputo och en del fick jag ta med hem till Sverige för vidare analys. Mitt fältarbete utgick ifrån Tete och på resan dit följde min handledare och två andra studenter med och hjälpte mig. De skulle själva göra andra fältmätningar i området. Eftersom gruvbolagen inte ville visa oss eller ibland ens erkänna att de hade några utsläpp fick vi leta upp de lokala ledarna i närliggande byarna som kunde visa oss sina dricksvattenkällor och var utsläppen fanns. Vid en av gruvorna var den ursprungliga dricksvattenfloden helt svart och fylld med ett ca 40cm lager kol som sträckte sig flera kilometer från gruvan. Vid den andra hade de märkt att vattnet ändrat smak och fått konstig färg de senaste åren och vi uppmätte anmärkningsvärt höga värden av elektrisk konduktivitet och salthalt. Det var rätt förfärligt att se hur mark och vatten påverkats och höra invånarnas berättelser. Vilka konsekvenser som blir exakt på lång sikt för befolkningen är ju svårt att säga men det känns inte bra.

Hur var det att åka till ett annat land för att göra exjobb?
Det var väldigt spännande att få åka iväg till Mocambique. Jag gillar att resa så att kunna kombinera det med utbildningen passade mig perfekt. Att det blev just Mocambique var lite utav en slump, men jag är väldigt glad över det. Visst fanns det stunder då jag undrade vad jag gett mig in på. Saker tar tid i Moçambique och inget blir riktigt som man har tänkt sig. Mocambique är ett färgstarkt land, rikt på kultur och upplevelser men inte rikt på pengar. Universitetet till exempel hade inte samma tillgång på resurser som LTH men att göra projektet i samarbete med ett annat universitet var ändå praktiskt. Dels kunde jag bo på deras studentboende där det var lätt att träffa folk att umgås med. Dels kunde min handledare där hjälpa mig med allt byråkratiskt innan jag kom dit samt under tiden jag var där. Jag hade en väldigt bra och hjälpsam handledare som tog med mig till platser inga turister kom till i vanliga fall. På detta sätt fick jag lära mig mycket om landet, se townships och prova restauranger jag annars aldrig skulle ha hört talas om. Så till slut kände jag mig riktigt hemma där.

Har du fått någon respons på ditt arbete från Mocambique?
Min handledare i Mocambique blev väldigt glad att höra att jag vann detta pris. Han har sedan tidigare bett om att få 15 kopior av mitt exjobb skickat till sig. Jag vet att han också har lite planer på att vi ska skriva en artikel eller eventuellt presentera våra resultat på en konferens. Eftersom våra resultat visar att gruvorna har rätt stor miljöpåverkan vet jag att han vill gå vidare med att sprida informationen i sitt land så att åtgärder kan vidtas. Jag vet också att han försöker fixa forskningsbidrag för att gå vidare med det här. Vi var bara på plats en vecka så finns utrymme för att utöka med mer mätdata.

Vad skulle du vilja jobba med när du studerat klart?/vad jobbar du med nu när du studerat klart?
Jag skulle gärna fortsätta jobba med vatten och miljö, förorenad mark och utredningar. Helst hade jag haft ett arbete som innebär både fält- och kontorsarbete. I framtiden skulle jag gärna vilja arbeta internationellt i projekt som bidrar till en mer ”water wise world” i länder där folk inte har samma förutsättningar som i Sverige. För tillfället letar jag jobb för fullt, vilket inte varit helt enkelt mitt i covid-19 utbrottet.

Till sist, vad ska du göra med de 15 000 kr du vann?
Jag köpte ett fint smycke som examenspresent till mig själv för en del av pengarna. Resterande har satts in på ett sparkonto för tillfället och ska användas till en Afrikaresa för att hälsa på i Mocambique. Men jag väntar med avresa tills coronasmittan har avtagit.

Kort fakta:

26-årig tjej från Bjärred utanför Lund. Gillar att umgås med vänner, matlagning och att resa.

Studerar: Färdig civilingenjör i väg- och vattenbyggnad med specialisering i vattenresurshantering
Bor: Lund
Gör helst en sommardag: Umgås med familj och vänner, grillar och äter glass på stranden
Favoritmat: Fisksoppa