Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Webinar – Återvinning av kritiska resurser och metaller, Eurofins

2021-12-15 @ 09:30 - 11:00

Välkommen på webinar: Återvinning av kritiska resurser och metaller – Eurofins i samarbete med EasyMining, Stena Recycling och Örebro Universitet

En väl fungerande återvinning av metaller och andra material är avgörande för den framtida utvecklingen från miljö, klimat och resursperspektiv. Detta är även en av grundstommarna i den s.k. cirkulära ekonomin. En snabb omställning sker nu som går hand i hand med en samtidig teknikutveckling. Ett exempel är elektrifieringen av samhället och fordonsflottan som är beroende av batterier, idag huvudsakligen litium-jon batterier (LIB). Flera av de råvaror/metaller som behövs för LIB är begränsade och finns med på EU:s CRM (critical raw material)-lista med de 30 mest kritiska råmaterial ex. litium, kobolt och grafit.

Fosfor är helt avgörande för livsmedelsproduktionen och tillgången, kopplat till ”peak phosphorous”-problematiken, har varnats för i årtionden. Fosfor inkluderas också på CRM-listan. Även här är en re-cirkulation av ämnet en framtida förutsättning. Frågan kopplas ofta till hanteringen av slam från reningsverken. Den senaste utredningen ”Hållbar slamhantering” (SOU 2020:3) pekar på att fler metoder än direkt spridning kommer att bli aktuella. En av dem är utvinning av fosfor från askan efter förbränning.

För att ge en komplett bild, förutom de direkta frågorna kopplade till återvinning och teknik, finns det också ett behov att förstå hur ämnena ovan, men också andra kritiska metaller, uppträder i miljön. Detta inkluderar dessutom andra material de återfinns i och vilka egenskaper de uppvisar.

För alla dessa processer och material finns ett tydligt behov av kemiska analyser m.a.p. ingående ”avfall”, process, slutprodukt samt miljökontroll. Vi på Eurofins vill vara med i denna utveckling och bidra. Som ett led i detta arrangerar vi nu ett webinar i samarbete med akademi och ledande återvinningsföretag för att ge en bakgrund och belysa frågorna.

Läs mer och anmäl er här!

Detaljer

Datum:
2021-12-15
Tid:
09:30 - 11:00
Evenemang Kategori: