Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Region Öst kallar till årsmöte och bjuder in till föredrag om högupplösta undersökningar med OIP-sondering

2018-02-08 @ 17:00 - 18:30

Nätverket Renare Mark Region Öst kallar till årsmöte och bjuder in till föredrag om högupplösta undersökningar med OIP-sondering av tjärföroreningar på stort djup, vid förmodad horisontell föroreningsspridning och med komplex geologi.

Datum: 8 februari
Tid: 17:00 – ca 18:30
Plats: ÅF, Storgatan 13, Linköping (Ingången ligger mellan Åhlens och Hemköp)

Monica Quacha från NIRAS Miljö kommer berätta om de OIP-sonderingar (Optical Image Probe) som företaget gjort vid en äldre träimpregneringsplats där det påvisats tjära i fri fas ned till stort djup (> 10 m under markytan). Kombinationen av stort nedträngningsdjup, förmodad horisontell föroreningsspridning och en komplex geologi med omväxlande silt- och sandavlagringar ställer krav på undersökningar med hög upplösning av både geologi och föroreningar.

Under 2017 har fri fas tjära avgränsats genom direktvisande OIP-sondering. Resultaten har verifierats genom uttag av intakta jordkärnor med Sonic, samt uttag av vattenprover genom permanenta filter och med nivåspecifik provtagning. Med OIP kan jordprofilen dessutom dokumenteras med högupplösta RGB-fotografier in situ, där enskilda jordkorn kan studeras och fördelningen av vatten/luft/NAPL bedömas. Vi kommer få fördjupa oss i undersökningsmetoden, resultaten och för- och nackdelar med undersökningsmetoden.

Efter årsmöte, enklare förtäring och föredrag ordnas ett restaurangbesök för de medlemmar som vill mingla vidare.

Program för mötet:

  • Årsmöte
  • Enklare förtäring och mingel
  • Föredrag

Verksamhetsberättelse 2017
Verksamhetsplan 2018

Hör gärna av er till styrelsen om ni  har  förslag till aktiviteter inom NRM Öst under 2018. Årsmöteshandlingar finns fr o m vecka 3 tillgängliga på Renare Marks webbplats.

Anmälan senast den 1 februari till markus.gustafsson@lansstyrelsen.se (010-223 54 30) eller jonny@hellden-environmental.se  (0733-21 02 92). Meddela i samband med anmälan om du vill följa med på restaurangbesök.

 Sprid gärna bland intresserade kollegor.

Välkomna!

/Styrelsen Nätverket Renare Mark Region Öst

Markus Gustafsson, Länsstyrelsen i Östergötland
Adrian Sandin-Sokolik, Linköpings kommun
Jonny Bard, Helldén Environmental Engineering
Martha Toftgard, RSM&CO
David Rogbeck, ÅF
Mats Glad, Ragn-Sells
Erik Törner, ALcontrol

Detaljer

Datum:
2018-02-08
Tid:
17:00 - 18:30
Evenemang Kategorier:
,

Plats

Storgatan 13, Linköping
Storgatan 13
Linköping, Sverige