Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Årsmöte och seminarium Region Väst

3 februari @ 14:00 - 16:00

Renare Mark Väst kommer genomföra sitt årsmöte den 3 februari 2022, 14-16. Förutom årsmöte kommer vi även att ha två föredrag.

Presentationer:

Bakgrundshalter – utmaningar vid bedömning av föroreningsgrad och åtgärdsbehov, Sofia Pallander från Geosyntec Consultants AB
Vid all form av bedömning av föroreningsgrad i mark och vatten, och i förlängningen avgörande för om ett åtgärdsbehov föreligger, uppstår problem med att hitta och förstå bakgrundshalter. Med bakgrundshalter menas en allmän och utbredd förekomst av ämnen som inte uppenbart kan kopplas till verksamhet på platsen eller som förekommer naturligt i någon form. Föredraget kommer att belysa sådan problematik i ett antal projekt med fokus på PAH, PFAS, arsenik och kobolt samt beröra behovet av ytterligare studier av bakgrundshalter. För att uppnå en cirkulär ekonomi  finns det ett behov av ett samlat grepp från myndigheten där tillsynsvägledning framställs för att ge stöd i bedömningen av enskilda markprojekt och synen på överskottsjord.

Sulfidjord – en utmaning inte bara för Norrlandskusten, Gustaf Sjölund från Dåva DAC
Sulfidjord och dess försurningsproblematik har varit ett känt fenomen längs Norrlandskusten under lång tid men först med byggandet av Botniabanan för knappt 20 år sedan kom detta lömska sediment att bli en större utmaning miljömässigt i olika entreprenader. Idag hanteras den med allt mer förfinade metoder, antingen genom miljösäkring på platsen, genom särskilt utformad deponering eller i konstruktioner efter stabilisering. Gustaf Sjölund från Dåva DAC sätter dig in grunderna kring sulfidjord, hur man kan mäta miljörisken och hur sulfidjord behandlas idag.

Detaljer

Datum:
3 februari
Tid:
14:00 - 16:00
Evenemang Kategori: