Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Studiebesök på Norrbyskär – Renare Mark Norr

2019-09-17 @ 08:30 - 14:00

Renare Mark Norr inbjuder  tillsammans med Umeå kommun till studiebesök på Norrbyskär den 17 september.

Det gamla sågverksområdet Norrbyskär är ett av Västerbottens mest prioriterade förorenade områden och Umeå kommun har nyligen beviljats 80 Mkr från Naturvårdsverket för saneringsåtgärder med start under 2020. Området är beläget utanför Hörnefors söder om Umeå. Sågverket grundades i slutet av 1800-talet och var i drift till 1952 och idag är ön ett välbesökt utflyktsmål av karaktären industriminne. Umeå kommun har genom omfattande undersökningar påvisat bland annat dioxin, PAH och tungmetaller från den tidigare verksamheten och åtgärder är angelägna. Då området är beläget på en ö har projektet ställts inför stora utmaningar avseende masshantering och logistik samt avvägning mellan åtgärdsmål och intrång i kultur- och naturvärden.

Studiebesöket utgår från Umeå och vi samåker i bil till Norrbyn och färjeläget. Ta med cykel för enklare förflyttning på ön. Vi tar färjan (15 minuter) över till Norrbyskär och kommunens projektledare Jonas Fagerman blir vår guide under turen då vi också hinner med en fikapaus innan vi tar färjan tillbaka till fastlandet kl 11.45. På hemvägen stannar vi till i Hörnefors och äter gemensam lunch. Ingen avgift tas ut utan varje deltagare står själv för resa, färjekostnad och lunch. Glöm inte fikakorgen.

När: Tisdag 17 september 2019, kl 08.30 – 14.00 (ca)
Var:  Samling 08.30 på bilparkeringen väster om Umeå Centralstation för gemensam avfärd mot Norrbyn. Alternativt kl 09.15 vid färjeläget i Norrbyn. Upphämtning på resecentrum i Hörnefors går också att ordna, cykel kan tas med på Norrtåg (Se länk nedan).
Cykel!  Ta med cykel. Det kommer finnas möjlighet att transportera cyklar på en släpvagn men bäst är om varje bil kan ta några cyklar på cykelhållare.
Samåk!  Skriv i anmälan om du har bil och kan ta fler passagerare, har ordnat skjuts eller är i behov av plats så pusslar vi ihop det på plats.
Färjan:  Avgår från Norrbyn kl 09.30 och från Norrbyskär kl 11.45.   Pris 65 kr (swish eller kontakt).
Frågor:  Besvaras av Gustaf Sjölund, tel 0709-161542, gustaf.sjolund@avfallscenter.se
Anmälan:  Görs här, och sista anmälningsdatum är 15/9.

 

Länkar:

Besök Norrbyskär
Om saneringen – kommunens hemsida
SVT – om saneringen
Info om cykel på färjan

Details

Date:
2019-09-17
Time:
08:30 - 14:00
Event Category: