Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Region nord – webbinarium om den efterbehandlade Långdalsgruvan nära Boliden

2023-06-08 @ 12:45 - 14:15

Region Nord bjuder in till digitalt föredrag om Långdalsgruvan (studiebesök inställt)

Föredrag/webinarium om projekt Långdalsgruvan inklusive frågestund. Kort
information om Bolidens efterbehandlingsarbete i övrigt och arbetet med
konceptet ”hållbarhetsparker”. Föredraget startar 12.45 och pågår till 14.15.

Anmälan hittar du här.

 

Om evenemanget
Syftet med arrangemanget är att berätta om genomförda efterbehandlingsåtgärderna som Boliden utfört vid Långdalsgruvan.

Bakgrund
Från gruvans start 1967 bröts malmen under jord, sedermera upptäcktes att malmkroppen bredde ut sig under älven, vilket medförde att en invallning mot älven behövde byggas för att möjliggöra fortsatt gruvbrytning. Mellan 1991-1999 bröts malmen i ett dagbrott ute i Skellefteälven. Under efterbehandlingsarbetena 2021 har invallningen rivits och älven har återfått sitt ursprungliga lopp. Andra åtgärderför att förbättra vattenmiljön i Skellefteälven har också genomförts.

Detta är ett unikt projekt och har lett till utmaningar vad gäller hantering av miljörisker, men också arbetsmiljörisker. Bland annat har man kalkat vattnet i damminvallningen och omsatt det med vattnet i älven. För att förhindra grumling i älven har siltgardiner använts. Under projektets gång har kontrollprovtagningar utförts löpande. Förutom utrivning av dammvallen har omfattande saneringsåtgärder också gjorts på land på det gamla gruvområdet och totalt har en yta på omkring 20 Ha sanerats och återställts under 2022.

Boliden planerar att utföra värdeskapande åtgärder i Skellefteälven genom anläggning av lekbotten för harr samt ett habitat för gäddor, utöver åtgärderna i vattenmiljön kommer arbetet med att främja biologisk mångfald att fortskrida med sådder, skogsvård och modellering av
området. Gruvområdet i Långdal planeras att ingå i Bolidens nya koncept ”Hållbarhetsparker” där ansvar, innovation, tillgänglighet och lekfullhet vägs samman. Platsen ska både visa på det arbete Boliden gör för ekologi och samhälle och återigen välkomna människor för att
nyttja området. Evenemanget planeras i nära samarbete med medverkande aktörer i projektet. Länk till projektet på Bolidens hemsida.

Detaljer

Datum:
2023-06-08
Tid:
12:45 - 14:15
Evenemang Kategori: