Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Årsmöte och webbinarium om sanering av fiberbankar och pfas – Region Norr

24 januari @ 10:00 - 11:30

Välkommen på årsmöte med Renare mark norr! Utöver årsmötet, som kommer ha ett nytt och mindre formalistiskt upplägg i år, så kommer vi även ha två intressanta presentationer. Du kan delta på årsmötet via Teams eller på plats på LTU i Luleå.

Förutom att vi ska välja nya styrelseledamöter och valberedning på årsmötet så vill styrelsen gärna ha förslag på vad ni tycker att vi ska göra under det kommande året. Det finns en möjlighet att komma med idéer till verksamhetsplaneringen under årsmötet.

I förslaget till verksamhetsplaneringen finns det redan några idéer men du kanske har fler. Kanske är det så att du vill genomföra något arrangemang i samarbete med styrelsen. Anmäl dig till årsmötet, fundera över vad du vill att avdelningen ska göra det kommande året och anslut antingen digitalt via Teams eller kom på plats till LTU i Luleå för ett intressant möte. För er som deltar på plats i Luleå finns en möjlighet att äta en gemensam lunch på egen bekostnad efter presentationerna.

Välkomna!

Här hittar du anmälan.

Program
10.00 Årsmöte
Dagordning
Val av styrelse och valberedning
Verksamhetsberättelse 2023
Verksamhetsplan 2024

10.30-11.00 Gasavgång från fiberbankar: växthusgasutsläpp och spridning av föroreningar

11.00-11.30 Nedbrytning av PFAS med hjälp av diamantbelagda elektroder

Gasavgång från fiberbankar: växthusgasutsläpp och spridning av föroreningar 

Alizée Lehoux kommer att prata om metanutsläpp från fiberbankar. Metan är en kraftig växthusgas och det finns många områden i Sverige som är förorenade med fiberbankar; därför kan utsläppet från alla förorenade områden vara omfattande. Dessutom ökar gasproduktionen med temperaturen, och medeltemperaturen beräknas öka. För att beräkna hur mycket metan släpps från såna områden har hon i ett antal projekt med kollegorna använt en drönare utrustad med en metansensor.

Gasavgång kan också vara en spridningsväg för organiska föroreningar. Det har undersökts både på labb och på fält, och Alizée kommer att presentera en del av resultaten. Alizée konmer också att berätta vilka saneringsmöjligheter de testar.

Alizée Lehoux är en forskare på Uppsala Universitet som har jobbat med karakterisering av fiberbankar och olika saneringsmetoder i 7 år.

Nedbrytning av PFAS med hjälp av diamantbelagda elektroder

Ivan Carabante kommer att berätta om metoder för nedbrytning av PFAS. Eftersom PFAS är kända för att vara mycket beständiga kemikalier är deras nedbrytning extremt utmanande. Olika nedbrytningsmetoder har testats, inklusive kemisk oxidation, UV-oxidation, sonolys och elektrokemisk oxidation. Den sistnämnda tekniken med diamantbelagda elektroder visade de bästa resultaten för nedbrytningen av ett brett spektrum av PFAS. Tekniken är dock fortfarande under utveckling och de senaste framgångarna med denna teknik kommer att presenteras under seminariet.

Ivan Carabante är en forskare vid Luleå tekniska universitet som leder och deltar i flertal forsknings och utvecklingsprojekt om sanering av PFAS-förorenade material.

 

Details

Date:
24 januari
Time:
10:00 - 11:30
Event Category: