Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Soil Security – Ett seminarium om markens värde

2017-12-05 @ 09:30 - 16:30

Nästan all mat vi äter kommer från grödor vi odlar, stor del av vårt dricksvatten renas då det passerar genom marken och syret vi andas kommer från växter som behöver jord att växa i. Välmående jordar är en livsviktig resurs som vi vill uppmärksamma genom detta seminarium på World Soil Day den 5 december. Dagen anordnas tillsammans med Statens geotekniska institut och Sydsvenska Miljörättsföreningen.

Soil Security är ett koncept som alla kanske inte är helt bekanta med. Vi inleder dagen med en introduktion där vi tittar närmare på syftet med Soil Security och de fem dimensioner som ryms i konceptet. Med föredragshållare från bland annat Chalmers, Enetjärn Natur, SGI, Kemakta och Setterwalls studerar vi sedan varje dimension närmare.

Vilka grundförutsättningar för markfunktioner har olika typer av jordar, och hur påverkas funktionen av mänskliga aktiviteter så som hårdgjorda ytor, utsläpp av föroreningar och tillförsel av fyllnadsmassor? Hur bedömer man markfunktionen i en jord, vilka verktyg finns? Går det att bedöma markens värde och vad har marken för värde i byggentreprenörens kalkyler? Ett steg mot att bättre bevara våra jordar är om beslutsfattare, markägare och allmänheten förstår markens värde – hur ökar vi kunskapen om markens betydelse? Ett annat steg är lagstiftning, hur skyddas markfunktioner idag i svensk lagstiftning, hur fungerar regleringen av markmiljöfrågor i praktiken? Och kan Soil Security-konceptet tillämpas vid arbetet med förorenade områden?

Program

Presentationer:
Vad är Soil Security? En kort genomgång av begrepp och koncept– Moderator Anja Enell, SGI
Capability – Markekosystem, Lars Rosén, Chalmers
Capability och Condition – Bedömning av markfunktion, Mark Elert, Kemakta
Condition – Ekologisk riskbedömning, Dan Berggren Kleja, SGI/SLU
Capital – Markens värde, Eko-geokalkyl, Christel Carlsson, SGI
Capital – En ekonomisk och ekologisk fråga, Staffan Fredlund, Wihlborgs
Connectivity – kunskapsspridning och den sociala aspekten, Sara Carlsén, Enetjärn Natur
Codification – Soil Security i svensk juridik, Tove Skärblom, Setterwalls
Codification – Hantering av markmiljöfrågor i storstadsregioner, Torbjörn Håkansson och Helena Bergenstierna, Malmö Fastighetskontor
Codification – Reglering av markmiljöfrågor i praktiken, Niklas Törneman, Sweco
Soil Security-konceptet och förorenade områden, Pär-Erik Back, SGI

Har du frågor är du välkommen att skriva till eller ringa vår koordinator Hanna: 0706 93 00 56  hanna@enviromiljoteknik.se

Detaljer

Datum:
2017-12-05
Tid:
09:30 - 16:30
Evenemang Kategorier:
,